VS kunnen toestroom latino’s bijna niet aan 

VS vragen VN om hulp bij selectie en opvang migranten.

Europa is niet het enige continent dat worstelt met grote aantallen vluchtelingen. Woensdag vroegen de Verenigde Staten de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, om hulp bij het screenen van de snel aanwassende migrantenstroom uit Midden-Amerika, waarna men legaal zouden kunnen migreren.

Sinds oktober zijn meer dan 16.000 solo reizende kinderen en meer dan 20.800 mensen die als gezin reisden aan de Amerikaanse zuidgrens aangehouden, voornamelijk afkomstig uit El Salvador, Honduras en Guatemala.

Tussen oktober 2014 en oktober vorig jaar was de stroom juist wat opgedroogd na het recordjaar 2014, toen meer dan 67.000 kinderen werden aangehouden en 68.000 mensen in gezinsverband. Om de huidige stroom op te vangen stelde Obama woensdag 70 miljoen dollar vrij.

Vooral Honduras, El Salvador en Guatemala bezwijken nagenoeg onder hevig drugsgerelateerd geweld en de alles perverterende macht van bendes en kartels. Jongens vluchten vaak omdat zij niet gedwongen gerekruteerd willen worden, meisjes vrezen seksueel geweld.

In 2015 werden in El Salvador 6.657 moorden geregistreerd op 6 miljoen inwoners, tegen 3.942 in 2014, een stijging van 70 procent. Honduras en El Salvador wedijverden afgelopen jaren om de sinistere kwalificatie „moorddadigste land ter wereld”.

Afgelopen weken ontstond onder Democaten in het Amerikaanse Congres grote ophef door een golf van deportaties. Bij invallen en zoektochten in vooral Texas, Georgia en North Carolina, die vaak met aanzienlijke agressie en brute scheiding van gezinsleden gepaard gingen, werden 121 mensen gearresteerd. Van hen zijn 77 gedeporteerd. Dinsdag ondertekenden meer dan 140 Democratische bestuurders een open brief waarin ze de deportatie van vrouwen en kinderen veroordeelden. President Obama heeft tijdens zijn aantreden in 2009 meer dan twee miljoen deportaties laten uitvoeren, een record.

Mensenrechtenorganisaties en ngo’s die migranten bijstaan vinden dat de regering Obama hierbij onnodig hardhandig te werk gaat. Wie geweld ontvlucht heeft er recht op asiel aan te vragen, zei analist Adam Isacson van denktank Washington Office on Latin America (Wola) tegen de Britse krant The Guardian.

Na de crisis in de zomer van 2014 werd het aantal detentiecentra uitgebreid en het aantal deportaties opgevoerd, beloofde Mexico meer migranten op te vangen en hielden de VS een voorlichtingscampagne in Midden-Amerika om migranten af te schrikken. Dit heeft volgens Isacson slechts een tijdelijk effect gehad. De structurele hervorming van het Amerikaanse migratiebeleid die het Witte Huis heeft voorgesteld, is door het Republikeinse Congres tegengehouden.

Het migratievraagstuk belooft één van de centrale kwesties van het Amerikaanse Verkiezingsjaar te worden. Afgelopen dagen hebben de Democratische kandidaten Hillary Clinton en Bernie Sanders de regering bekritiseerd om de ruwe deportaties.

Aan Republikeinse zijde is de kwestie een nog grotere splijtzwam. De populistische kandidaten die aan kop gaan, Donald Trump en Ted Cruz, pleiten voor een muur langs de grens met Mexico. Zij hebben veel steun van lager opgeleide Republikeinse kiezers die zich bedreigd voelen door migratie. Kandidaten van het Republikeinse establishment die met het oog op de arbeidsmarkt pleiten voor migratiehervorming, zoals Jeb Bush en Marco Rubio, doen het in de peilingen minder goed.