Vluchteling die Noorwegen binnenfietst, moet terug

Er kwamen in 2015 meer dan 5.500 vluchtelingen op de fiets Noorwegen binnen.

Migranten met hun fietsen op de Russisch-Noorse grens in buurt van Nikel.
Migranten met hun fietsen op de Russisch-Noorse grens in buurt van Nikel. Foto Fyodor Porokhin/Reuters

Vluchtelingen die Noorwegen fietsend binnenkomen via Rusland worden teruggestuurd. Dat maakte de Noorse minister van Migratie en Integratie Sylvi Listhaug dinsdag bekend, zo schrijft de Noorse website the Local.

Volgens Listhaug kwamen er in 2015 meer dan 5.500 vluchtelingen op de fiets Noorwegen binnen. Ter vergelijking: in 2014 kwamen er volgens de Noorse grenspolitie twaalf vluchtelingen fietsend het land binnen.

De asielzoekers komen uit Syrië, Afghanistan, Irak, Pakistan en Iran en maken niet de riskante zeeovertocht van Turkije naar Griekenland. In plaats daarvan vragen ze een visum aan voor Rusland waar ze vervolgens fietsend de grens met Noorwegen over gaan. De grens tussen de twee landen, die eindigt in de Barentszzee, is bijna tweehonderd kilometer lang.

Volkomen legaal

De vluchtelingen kwamen het afgelopen jaar op de fiets, omdat ze zo op legale wijze de grens over komen. Volgens de Russische wet mag niemand de grens overlopen en meerijden met iemand in de auto is mensensmokkel, dus dan maar een honderdtal meters fietsen. NRC-redacteur Maral Noshad Sharifi beschreef eerder hoe de reis verloopt:

De vluchtelingen vliegen op Moermansk, reizen door naar het plaatsje Nikel, in de linkerbovenhoek van Rusland, en kopen daar een fiets. Vanaf daar is het nog vijftig kilometer tot de grensovergang. Velen nemen een taxi en pakken vlak voordat ze de grens bereiken hun fiets uit de achterbak.

Strenger asielbeleid

Maar fietsend Noorwegen binnenkomen zit er niet meer in. Elke vluchteling die op deze manier het land binnenkomt, wordt met de bus teruggestuurd. De strengere aanpak maakt deel uit van wat “het hardste asielbeleid” van Europa moet worden.