Zes doden bij aanslag op Turks politiebureau

Volgens Turkse media pleegde de PKK de aanslag in Zuidoost-Turkije. Tientallen raakten gewond.

Turkse oproerpolitie houdt een pro-PKK-demonstrant tegen.
Turkse oproerpolitie houdt een pro-PKK-demonstrant tegen. Foto Ozan Kose / AFP

Een aanslag heeft woensdagavond zeker zes mensen het leven gekost in Zuidoost-Turkije. Bij een politiebureau in Cinar, in de overwegend Koerdische provincie Diyarbakir, ging een autobom af. Vervolgens werd het politiebureau door militanten aangevallen met vuurwapens en raketwerpers, melden Turkse media.

Naast de doden zijn er 39 gewonden gevallen. In Midyat, ruim honderd kilometer van Cinar, zou tegelijkertijd een politiebureau met raketwerpers zijn bestookt. Daar zijn geen slachtoffers gevallen.

De plaats waar de aanslag gepleegd werd

Escalerende strijd

Turkse media berichten dat de Koerdische beweging PKK achter de aanslag zit. Sinds er in de zomer een eind kwam aan een staakt-het-vuren tussen de PKK en de Turkse regering is de strijd steeds verder opgelaaid. In december begon de regering een offensief in de Koerdische steden Silope, Cizre en Diyarbakir. Met tanks en zo’n tienduizend troepen trok het leger de steden in. Bij de gevechten kwamen volgens AP al meer dan honderd burgers om. De Turkse president Erdogan heeft meerdere malen aangegeven de PKK te willen elimineren.

De aanval in Cinar komt een aantal dagen nadat in Istanbul doden vielen bij een zelfmoordaanslag. Daarbij kwamen tien Duitsers om het leven. Volgens Turkije zit IS achter die aanslag. Er zijn meerdere mensen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij die aanslag.