Van der Steur maakt excuses aan MH17-anatoom Maat

De minister geeft ook richting de Tweede Kamer toe fouten te hebben gemaakt.

Minister van Justitie Ard van der Steur heeft zijn excuses aangeboden voor uitspraken waarin hij een lezing van MH17-anatoom George Maat "smakeloos" noemde.
Minister van Justitie Ard van der Steur heeft zijn excuses aangeboden voor uitspraken waarin hij een lezing van MH17-anatoom George Maat "smakeloos" noemde. Foto Bart Maat/ANP

Minister van Justitie Ard van der Steur heeft zijn excuses gemaakt aan MH17-anatoom George Maat. De bewindsman betreurt de reputatieschade die hij Maat met eerdere uitspraken heeft toegebracht en erkent dat hij ook richting de Tweede Kamer fouten heeft gemaakt. De anatoom heeft de excuses aanvaard, zegt de minister.

Maat werd vorig jaar uit het team gezet dat onderzoek doet naar de vliegramp met vlucht MH17. Dat gebeurde nadat hij aam studenten een lezing gaf over het identificeren van slachtoffers en daarbij ook foto’s had gebruikt. Van Der Steur noemde dat destijds “buitengewoon ongepast en smakeloos”.

Maat en Van Der Steur kwamen donderdag bijeen in Utrecht om over de kwestie te praten. De minister zegt nu dat hij zich “achteraf bezien teveel door emoties heeft laten leiden” en dat hij zich zakelijker had moeten opstellen:

“De minister heeft nogmaals benadrukt dat er veel waardering is voor de inzet en expertise van professor Maat en dat de politie daar in voorkomende gevallen opnieuw een beroep op zal doen. Professor Maat heeft aangegeven hiertoe bereid te zijn.”

Politierapport

In een politierapport werd Maat vorig jaar al vrijgepleit, maar in de versie die de minister daarvan naar de Tweede Kamer stuurde, waren grote delen zwart gelakt. Het document kwam alsnog in de openbaarheid toen de anatoom het met de hand overschreef en aan journalisten stuurde.

Van Der Steur gaf donderdagavond volgens het ANP in een brief aan de Tweede Kamer toe dat hij het hele document naar het parlement had moeten sturen. De minister besloot de documenten die onleesbaar waren gemaakt ook niet aan de Kamer te geven. Dat gebeurde uiteindelijk pas begin december. Van der Steur zegt rekening te hebben gehouden met de politie, die getuigenverklaringen vertrouwelijk wil houden.

Lezing

De veelbesproken lezing werd vorig jaar gegeven aan studenten gezondheidswetenschappen in Maastricht. Daarbij gebruikte hij foto’s, die niet tot individuele slachtoffers te herleiden waren – zoals gebruikelijk. Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) had zelfs beeldmateriaal beschikbaar gesteld. Zender RTL maakte echter in het geheim opnames, liet die aan geschokte nabestaanden zien en zond ze uit. Het gevolg was dat Maat uit het onderzoeksteam werd gezet.

Redacteur Elsje Jorritsma schreef hierover eerder:

“In het rapport staat dat de – respectvolle – presentatie van professor Maat niet afweek van andere LTFO-lezingen. De politie was kritisch over dit ‘werkproces’, maar kon het Maat niet persoonlijk aanrekenen. De rapporteurs vonden ook dat de minister te vlug was geweest in zijn schorsing.”

In een samenvattende brief die voormalig korpschef Bouman aan de minister stuurde, viel ineens echter te lezen dat Maat geen toestemming had gevraagd voor zijn lezing. Hij zou “niet de discretie en zorgvuldigheid hebben betracht” die verwacht hadden mogen worden. De brief vormde de grondslag voor het ontslag van Maat. Volgens hem had Van Der Steur echter zelf ingegrepen in de conclusies van het rapport.

Dit onderzoek is eveneens besproken door de minister en de anatoom. Van Der Steur stelt dat hij het oordeel van de politiechef nog steeds ondersteunt. Maat kan zich hier echter niet in vinden. Hij vindt dat hij niet uit het MH17-team was ontslagen als de minister zich gewoon op het politierelaas had gebaseerd en niet op de samenvattende brief.