Verdrag met Marokko waarschijnlijk opgezegd

Nederland blijft proberen het verdrag met Marokko over export van uitkeringen aan te passen, maar het is de vraag of dat nog gaat lukken. Het huidige verdrag wordt vóór 1 juli opgezegd als er geen nieuw akkoord komt. Dat zei minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) woensdagavond in de Tweede Kamer. „Dan heeft dat verdrag zijn tijd gehad. Jammer, maar helaas”, aldus Asscher. In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af om het bestaande verdrag eenzijdig op te zeggen. Veel partijen vinden de uitkeringen aan teruggekeerde Marokkanen te hoog, omdat de kosten van levensonderhoud in Marokko veel lager zijn dan in Nederland. Vorig jaar was er een akkoord over verlaging van uitkeringen, maar Marokko kwam daarna met nieuwe eisen. Daar wil het kabinet niet op ingaan. (NRC)