Al Jazeera America stopt: de nieuwszender trekt te weinig kijkers

Evenveel kijkers als bijvoorbeeld het NOS Journaal om 4 uur ’s nachts of Max Geheugentrainer (Omroep Max). Dat is lastig vol te houden voor een Amerikaanse nieuwszender. Al Jazeera America stopt ermee in april, zo maakte het kanaal gisteren bekend. De Amerikaanse nieuwszender trok op prime time soms slechts 30.000 kijkers en was daarmee verre van rendabel.

Al Jazeera (letterlijke betekenis: ‘het schiereiland’) is onderdeel van de Qatar Media Corporation, een staatsbedrijf in handen van sjeik Tamim bin Hamad Al Thani. De zender is opgericht met geld van oliestaat Qatar.

Het Amerikaanse kanaal, dat startte in augustus 2013, moest een concurrent worden van de grote Amerikaanse nieuwszenders CNN, MSNBC en Fox News.

Toen in 2013 bekend werd dat Al Jazeera in de VS ging uitzenden zei Al Jazeera America-directeur Ehab Al Shihabi in een telefoongesprek met journalisten dat de grote nieuwszenders „de weg kwijt zijn”.

De directeur benadrukte dat Al Jazeera America in onderzoeksjournalistiek ging investeren en weg zou blijven van beroemdheden, geschreeuw en irrelevante rechtszaken. Amerikanen wilden feiten en geen meningen, aldus Al Shihabi.

Al Jazeera werd opgericht in 1996 en heeft sindsdien bijna alle journalistieke prijzen gewonnen. De zender wordt internationaal geroemd voor haar onderzoeksjournalistiek, nieuwsgaring en on the ground verslaggeving. In de ethische code van de zender staat dat de omroep zich moet houden aan „eerlijke, duidelijke en accurate” berichtgeving.

Desondanks is het kanaal politiek gekleurd en heeft Al Jazeera als taak de emir van Qatar te dienen. „De helden van Al Jazeera zijn de president en onze journalisten”, zei Ehab Al Shihabi destijds.