Turkije bestookt IS als reactie op aanslag Istanbul

De afgelopen 48 uur heeft Turkije met artillerie en tanks vijfhonderd keer stellingen van (IS) bestookt.

Bij een politiebureau in Cinar, in de overwegend Koerdische provincie Diyarbakir, ging een autobom af.
Bij een politiebureau in Cinar, in de overwegend Koerdische provincie Diyarbakir, ging een autobom af. Foto Sertac Kayar / Reuters

De Turkse landmacht heeft de afgelopen 48 uur met artillerie en tanks zeker vijfhonderd keer stellingen van Islamitische Staat (IS) in Syrie en Irak bestookt. Daarbij zijn zeker tweehonderd IS-strijders gedood, zo meldt persbureau Reuters op basis van verklaringen van premier Ahmet Davutoğlu.

Turkije heeft de stellingen van IS aangevallen als vergelding voor de zelfmoordaanslag afgelopen dinsdag in het historische centrum van Istanbul. Bij die aanslag kwamen tien Duitsers en een Peruaan om het leven.

In een verklaring zegt premier Davutoğlu dat de artillerie en tanks, stellingen vlak bij de Turkse grens in Irak en Syrië staan.

Politiebureau

Bij een aanslag op een politiebureau woensdagavond in Zuidoost-Turkije kwamen zeker zes mensen om het leven. Bij een politiebureau in Cinar, in de overwegend Koerdische provincie Diyarbakir, ging een autobom af. Vervolgens werd het politiebureau door militanten aangevallen met vuurwapens en raketwerpers.

Turkse media berichten dat de Koerdische beweging PKK achter de aanslag zit. Sinds er in de zomer een eind kwam aan een staakt-het-vuren tussen de PKK en de Turkse regering is de strijd steeds verder opgelaaid.