Tourstart Utrecht levert tekort van 400.000 euro op

Bezoekers aan de Grand Départ hebben 25 miljoen euro uitgegeven in Utrecht en omgeving.

Deelnemers aan de Tour de France onder de Dom in Utrecht.
Deelnemers aan de Tour de France onder de Dom in Utrecht. Foto Jeroen Jumelet / ANP

De start van de Tour de France in Utrecht heeft de gemeente een tekort van vier ton opgeleverd. Dat blijkt uit een evaluatie van de gemeente en de Universiteit Utrecht. Wel hebben bezoekers van de Grand Départ ruim 25 miljoen euro uitgegeven in Utrecht en omgeving. De tourstart in de Domstad werd bijna 750.000 keer bezocht.

Het organiseren van de Grand Départ kostte bijna 15,5 miljoen. Dat bedrag werd betaald door de gemeente, het Rijk en private partners. Het bedrag is grotendeels terugverdiend, maar er ontstond een tekort van 386.200 euro. Dat komt volgens de gemeente onder andere door maatregelen tegen de grote hitte in het weekend van de tourstart, minder inkomsten uit parkeergeld en een tegenvallende bijdrage van private partners.

Toerisme

Utrecht hoopt dat de tourstart zal bijdragen aan het toerisme in Utrecht. Het is de bedoeling dat het aantal bezoekers aan de stad met 2 procent toe zal nemen. Volgens de evaluatie heeft de start zoveel media-aandacht opgeleverd dat het vergelijkbaar is met minstens 35 miljoen euro aan advertentiekosten.

De gemeente is zelf tevreden over de evaluatie en schrijft dat de tourstart “een groot feest” was, “zonder incidenten met een buitengewone saamhorigheid”. De Grand Départ is door bezoekers beoordeeld met een 8,4.

Lees het hele rapport:

Eindrapportage Le Grand Départ Utrecht 2015