Sierra Leone onderzoekt vermoedelijke eboladood

West-Afrika werd donderdagmorgen door de WHO nog ebola-vrij verklaard.

Het ministerie van Volksgezondheid in Sierra-Leona onderzoekt de dood van iemand die mogelijk is overleden aan het ebola-virus.
Het ministerie van Volksgezondheid in Sierra-Leona onderzoekt de dood van iemand die mogelijk is overleden aan het ebola-virus. Foto Carl de Souza / AFP

Het ministerie van Volksgezondheid in Sierra-Leona onderzoekt de dood van iemand die mogelijk is overleden aan het ebola-virus. Het nieuws volgt kort nadat donderdagmorgen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) West-Afrika ebola-vrij verklaarde, zo schrijft persbureau Reuters.

De WHO verklaarde donderdag de ebola-uitbraak in Liberia voorbij. Daarmee is de overdracht van het virus in alle drie de landen in West-Afrika waar de crisis uitbrak voorbij. De WHO waarschuwde daar direct al bij dat de kans groot is dat de ziekte weer de kop op steekt.

Een land wordt ebola-vrij verklaard als er 42 dagen geen ebolapatiënten meer zijn bijgekomen. Dat is twee keer de incubatietijd van de ziekte. De eerste keer dat Liberia ebola-vrij werd verklaard, was in mei. Sindsdien zijn er twee nieuwe uitbarstingen geweest.

Grootste uitbraak

De epidemie brak twee jaar geleden uit. Volgens de laatste cijfers van 3 januari raakten 28.637 mensen besmet. 11.315 van hen overleefden dat niet. Het is daarmee verreweg de grootste ebola-uitbraak in de geschiedenis.