Vervolging voor 18 mannen die noodopvang asielzoekers in Woerden hebben bestormd

Camera bij Snellerpoort.
Camera bij Snellerpoort. Foto Remko de Waal/ANP

Achttien Utrechtse mannen in de leeftijd van negentien tot dertig jaar worden vervolgd wegens het bestormen van een noodopvanglocatie voor vluchtelingen in Woerden op 9 oktober vorig jaar. Zij worden onder meer verdacht van openlijke geweldpleging. De zaken dienen op woensdag 27 en donderdag 28 januari.

De mannen staken, gekleed in het zwart en voorzien van bivakmutsen, vuurwerkbommen af bij de sporthal Snellerpoort. Daar verbleven op dat moment 97 volwassenen en 51 kinderen, voornamelijk uit Syrië. Ook gooiden ze met rotte eieren, stenen en nitraatbommen naar de sporthal. De vluchtelingen konden de aanvallers niet zien, en hoorden daardoor alleen maar de harde knallen. Aangezien het merendeel uit oorlogsgebied komt was dat erg traumatisch, zei burgemeester Victor Molkenboer destijds.

Behalve voor openlijke geweldpleging worden zij ook vervolgd voor het dreigen met geweld. Bovendien konden enkelen hun identiteitsbewijs niet tonen toen de politie daarom vroeg. De mannen moeten in groepjes van drie voorkomen. Volgens een woordvoerster van het OM gebeurt dat om „puur praktische” redenen. „De strafbare feiten zijn in groepsverband gepleegd. Het worden daarom waarschijnlijk zes vrijwel identieke zaken.”