Economie

Overleeft dancebedrijf SFX Entertainment 2016?

Foto ANP

Is dit de laatste week van SFX Entertainment, de Amerikaanse eigenaar van de tien grootste dancefestivals in Nederland? Na een mislukte poging om onder een schuld van 30 miljoen dollar uit te komen, overweegt het beursgenoteerde entertainmentbedrijf een faillissement, ontdekte The Wall Street Journal. Het bedrijf heeft een totale schuldenlast van 312,6 miljoen dollar en de beurskoers is compleet ingestort:

Het begon allemaal zo mooi. “Als het iemand lukt om de eindbaas te worden van de dance, dan is het Sillerman”, schreef de Volkskrant over de excentrieke multimiljonair Bob Sillerman, die SFX Entertainment de afgelopen jaren gebruikte als vehikel om het ene na het andere internationale dancebedrijf op te kopen. Investeerders hoopten dat Sillerman zijn grote slag uit de jaren negentig zou herhalen: toen kocht hij voor 1,2 miljard dollar regionale concertorganisatoren op, om ze in 2000 in één klap met 2,1 miljard dollar winst te verkopen.

Elvisfan

Dat de zelfverklaarde Elvisfan geen verstand had van dance, of Electronic Dance Music (EDM) zoals ze in Amerika zeggen, stond zijn ambitie om de dancewereld te veroveren niet in de weg. Integendeel. Hij zei in 2012 tegen Billboard:

“I know nothing about EDM. I meet the people whose places we’re buying. And I haven’t a fucking clue what they do or what they’re talking about. Not a clue. And I love it. I just love it.”

Alleen al in 2012 spendeerde hij 301,6 miljoen dollar aan overnames, onder andere van het Nederlandse ID&T, de Australische festivalpromotor Stereosonic en muziekmarktplaats Beatport. Later voegde hij onder meer het Nederlandse Q Dance en Awakenings toe aan zijn portfolio.

Sillermans aankopen werden deels bekostigd met opbrengsten uit de beursgang in 2013, die 260 miljoen dollar opleverde, en deels uit leningen die opliepen tot ruim 300 miljoen dollar. Al die tijd slaagde het bedrijf er niet in winst te maken.

Daardoor heeft SFX nu - op het moment dat de eerste schuldeisers zich melden - nauwelijks cash achter de hand om aan zijn verplichtingen te voldoen. Eind juni meldde het bedrijf in 2016 zijn leningen niet te kunnen betalen, waarna aandeelhouders massaal wegliepen. Sillerman kondigde ook nog aan SFX van de beurs te halen, maar kon uiteindelijk geen investeerders vinden om hem te steunen.

Geen rappers

Niet alleen de slechte cijfers, maar ook Sillermans op zijn zachtst gezegd onhandige mediaoptredens maakten beleggers en schuldeisers nerveus. Nadat Sillerman foto’s post waarop hij is uitgedost als hiphopartiest en zijn middelvinger naar de camera opsteekt, zakt de beurskoers in elkaar.

ID&T-oprichter Duncan Stutterheim reageerde in de Volkskrant:

“Ik heb hem daarna wel gelijk gebeld om hem uit te leggen dat de dancewereld zo niet werkt. We zijn geen rappers.”

Volgens dance-economoom Ap Reinders heeft Sillerman een paar keer een te hoge overnameprijs betaald. SFX zou tegen andere kapers hebben moeten opbieden. “Het is een ratrace geweest, waar ze nu de financiële gevolgen van voelen”, zei Reinders tegen DJBroadcast. Het lukte SFX vervolgens niet om op te schalen of de bedrijven efficiënter te maken, waardoor de overnamekosten niet konden worden terugverdiend.

Een reden daarvoor kan zijn dat de markt voor grote dance-evenementen verzadigd raakt. Zo organiseerde SFX van 2014 op 2015 elk kwartaal meer evenementen, maar het haalde niet meer omzet uit kaartverkoop, aldus Seeking Alpha. En Forbes ziet de stagnerende inkomsten van top-DJ’s als signaal dat de markt over zijn hoogtepunt heen is.

Wat betekent een faillissement voor Nederlandse festivals?

De kans is groot dat na een faillissement de gezonde onderdelen verkocht gaan worden. Nederlandse festivalorganisatoren als ID&T en Awakenings hebben altijd gezegd makkelijk zelfstandig door te kunnen gaan. Beide hebben laten weten hun festivals terug te willen kopen van SFX Entertainment.