Orgaantransplantaties LUMC Leiden naar Rotterdam

Binnen het transplantatieteam zou een leiderschapscrisis zijn, waardoor het aantal operaties is beperkt.

Hoofdingang van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Hoofdingang van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). ANP REMKO DE WAAL

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voert minder orgaantransplantaties uit wegens een conflict tussen de transplantatiechirurgen. Lever- en complexe niertransplantaties worden tot nader order uitgevoerd in het Erasmus UMC in Rotterdam, zo laat het LUMC weten. Van de zeven artsen op de afdeling Heelkunde zijn er drie op dit moment niet aanwezig.

De maatregel is vorig jaar in december al genomen, maar is nu pas door Zembla naar buiten gekomen. Eerder berichtte het programma al over problemen bij andere ziekenhuizen, zoals bij het AMC in Amsterdam en het UMC in Utrecht. In beide gevallen betrof het de KNO-afdeling.

Volgens het LUMC zijn de genomen maatregelen het gevolg van een intern onderzoek naar het leiderschap binnen het transplantatieteam. Het ziekenhuis heeft geprobeerd om met mediation de situatie te verbeteren, maar dat heeft geen effect gehad. Betrokken patiënten zijn door hun behandelend arts reeds op de hoogte gesteld. De Inspectie voor de Gezondheidszorg weet van de situatie.

Het LUMC zegt de maatregel ‘te betreuren’:

De afdeling staat nu voor de uitdaging om in de transplantatiechirurgie de processen en het leiderschap opnieuw vorm te geven.