Oppositie Venezuela levert de macht in

De oppositie in Venezuela heeft woensdag afstand gedaan van de meerderheid in het parlement. Daarmee komt – voor nu – een einde aan het conflict om de macht tussen de socialistische regering van president Nicolás Maduro en de Venezolaanse oppositie, die een tweederde meerderheid won bij de parlementsverkiezingen in december. Deze werden gehouden te midden van een diepe economische crisis en grote maatschappelijke onvrede.

Het parlement stemde gisteren in met de ontslagbrief van drie oppositieleden wiens verkiezingszege werd betwist. Het Hooggerechtshof, dat vrijwel altijd de lijn van president Maduro volgt, had besluiten van de volksvertegenwoordiging onwettig verklaard zolang het onderzoek naar vermeende verkiezingsfraude loopt.

De vertrekkende oppositieleden stelden in hun brief dat ze het besluit van het Hooggerechtshof „volledig verwerpen”, maar dat ze het parlement willen bevrijden van de „institutionele hinderlaag”.

De oppositie wil vastgezeten oppositieleden vrij krijgen en een tegenwicht bieden aan de linkse koers van president Maduro, opvolger van wijlen Hugo Chávez. (Reuters)