Dit zijn de vijftien voorjaarstitels waar wij in 2016 naar uitkijken

Dit zijn de vijftien voorjaarsboeken waar de boekenredactie naar uitkijkt.

  Nederlandse literatuur

 1. compost

  Anton Valens Het compostcirculatieplan. (Atlas Contact, februari)

  De nieuwe roman van Anton Valens is de opvolger van het onnavolgbaar geestige en voor de AKO-prijs genomineerde Het boek Ont, dat weer werd voorafgegaan door het meesterlijke Vis. Wie of wat een compostcirculatieplan precies is of opstelt is voorlopig de vraag – en dan hebben we het nog niet eens over de uitvoering gehad. Er is een filmpje waarop een op de schrijver lijkend figuur iets vaags in een tuin doet, maar de echte helderheid volgt pas in februari. Een gokje: dat compostcirculatieplan, dat zijn wij zelf.

 2. hemel

  Anja Sicking Ferrari’s in de hemel. (Lebowski, februari)

  Verhip, een nieuw boek van Anja Sicking (1965). Zij maakte tien jaar geleden indruk met de razend knappe historische roman De stomme zonde, maar daarna werd De tien wetten der verleiding amper opgemerkt. Sickings nieuwe roman is een familieverhaal, schrijft de uitgever: ‘Soms denken ze de liefde te hebben gevonden, maar voor ze het beseffen is die alweer van gedaante veranderd.’

 3. liefde

  Doeschka Meijsing En liefde in mindere mate. Dagboeken 1961-1986. (De Arbeiderspers, maart)

  Verheugen is een duursport. Bijna drie jaar geleden werd de verschijning van de dagboeken van Meijsing (1947-2012) aangekondigd en ze zijn er nog steeds niet. Wel stonden er deze maand een paar fragmenten in De Volkskrant: ‘Maar één ding is er altijd, één ding zal blijven: ik zal nooit klaar zijn, noch met de mensen, noch met mijzelf of met de levende of dode abstracties. En dat maakt het voor mij altijd waard om te leven: ik zal nooit klaar zijn […] Nooit met leven.’ (1965) Nu maar hopen dat de tekstbezorgers die passage niet tot lijfspreuk hebben genomen…

 4. Arjen Fortuin

Bekijk hier de lijst met een selectie van de Nederlandse romans die in het voorjaar van 2016 verschijnen

  Buitenlandse literatuur

 1. delaatstehand

  Wieslaw Mysliwski De laatste hand (Querido)

  Nieuwe roman van een van de grootste Poolse schrijvers, die terecht al jaren voor de Nobelprijs wordt getipt. Dit keer kijkt een bejaarde man terug op zijn leven aan de hand van zijn adresboekje met visitekaartjes.

 2. goudzand

  Konstantin Paustovski Goudzand. Verhalen, dagboeken, brieven (Van Oorschot)

  De dagboeken en brieven van deze chroniqueur van de Russische revolutie en de jaren daarna doen mijn hart sneller kloppen. Wat beweerde hij bijvoorbeeld over Stalin?

 3. poubelle

  Pieter Waterdrinker Poubelle (Nijgh & Van Ditmar)

  Nieuwe roman van onze eigen, in 1960 in Zandvoort geboren, Paustovski. Hoofdpersoon is een gefrustreerde Europarlementariër, die tijdens de Maidanopstand en de ramp met de MH17 in Oekraïne belandt.

 4. Michel Krielaars

  Kinder- en jeugdboeken

 1. lindelauf

  Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda Hoe Tortot zijn vissenhart verloor (12+, Querido, februari)

  Lindelauf nam z’n tijd voor derde jeugdroman na het grootse De hemel van Heivisj: hij dompelde zich onder in het leven van een legerkok tijdens de Grote Oorlogen. Het belooft bovendien spectaculair geïllustreerd te zijn door debutant Ludwig Volbeda.

 2. littekens

  Anke de Vries Littekens (13+, Lemniscaat, februari)

  Zestien jaar geleden schreef Anke de Vries voor het laatst een jeugdroman: dat ze nu weer terug is, is verrassend én opwindend. Littekens, dat zich afspeelt op Franse platteland, belooft een coming-of-age-roman en een thriller ineen te zijn.

 3. hemel

  Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen Siens hemel (4+, Querido, februari)

  ‘De lucht rommelde. De regen trommelde’, begint het verhaal over hond Sien. Dumon Tak en Van Haeringen bundelden hun krachten in een autobiografisch geïnspireerd prentenboek over het overlijden van een huisdier – en dat valt serieus te nemen.

 4. Thomas de Veen

Bekijk hier de lijst met een selectie van de Nederlandse kinderboeken die in het voorjaar van 2016 verschijnen

  Non fictie

 1. olivia

  Olivia Laing De eenzame stad (Bezige Bij)

  Olivia Laing over stedelijke eenzaamheid aan de hand van vier kunstenaars in New York (Edward Hopper, Andy Warhol, David Wojnarowicz en Henry Darger) dat moet haast een mooi verhaal opleveren.

 2. vlamindesneeuw

  Ingrid Jonker & André Brink Vlam in de sneeuw (Podium)

  Brieven tussen twee auteurs die samen niet alleen een bijzondere en pijnlijke liefdesrelatie hadden, maar ook belangrijk waren voor de spraakmakende ‘Sestigerslitertuur’ uit Zuid-Afrika, levert vast fascinerende brieven op.

 3. voorbijforteuropa

  Henk van Houtum en Leo Lucassen Voorbij Fort Europa (AtlasContact)

  Als dit boek de aanbiedingstekst waarmaakt, wordt in Voorbij Fort Europa iets interessants verteld over immigratie. Dit boek zou mij weleens op andere gedachten kunnen brengen.

 4. Toef Jaeger

  Geschiedenis

 1. delta

  Han Meyer De staat van de delta (Van Tilt)

  De Delftse hoogleraar Stedenbouwkunde onderzoekt ons dynamische deltalandschap, waarin de waterbouwkundige expertise, de groei van het stedelijke patroon in West-Nederland en de ontwikkeling van de natiestaat met elkaar verweven zijn.

 2. allesklar

  Sietse van der Hoek Alles klar. Nederland-Duitsland van A tot Z (Balans)

  De in Berlijn wonende oud-correspondent kijkt waar de recente populariteit van Duitsland in Nederland vandaan komt. Een mooie aanvulling op Piet de Moors Berlijn (Van Gennep), waar geschiedenis en literatuur mooi samenkomen.

 3. goudenjaren

  John Jansen van Galen De gouden jaren van het linkse levensgevoel. Het verhaal van Vrij Nederland (Balans)

  Journalist Jansen van Galen beschrijft hoe een weekblad, dat begon als verzetsblad maar na de oorlog verviel tot bedaagde domineesbode, de spreekbuis van vooruitstrevend Nederland werd.

 4. Michel Krielaars