Ook een lijsttrekker moet z’n huiswerk doen

Het vertrek van de dag

Lang voor de verkiezingen is beoogd lijsttrekker Bram Moszkowicz van de partij VNL alweer weggestuurd.

Bram Moszkowicz
Bram Moszkowicz

Bram en huiswerk

Als een schooljongen is Bram Moszkowicz woensdag aan de kant geschoven door zijn partijgenoten bij Voor Nederland (VNL). „Bram deed zijn huiswerk niet”, klaagden de VNL-boegbeelden Joram van Klaveren, Laurence Stassen en Johan Driessen in Elsevier. De voormalige beoogd lijsttrekker dient al te vertrekken lang voordat de verkiezingen in beeld zijn. „Om politiek te slagen, moet je het ook echt willen. Bram wilde de politiek er een beetje bij doen”, aldus partijvoorzitter Stassen.

VNL?

Ere wie ere toekomt. Het vertrek van Moszkowicz bij de ‘klassiek-liberale’ VNL krijgt meer aandacht dan de partij sinds haar oprichting ooit heeft gekregen. Ruim anderhalf jaar geleden richtten de afgescheiden PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren de partij op. Van populariteit is nog geen sprake: bij opiniepeilingen werd VNL vaak niet eens genoemd. En dat kon Moszkowicz zich aantrekken, vond de partijtop.

Op staande voet

Juist door het gebrek aan profiel komt het vertrek van de gewezen advocaat Moszkowicz niet uit de lucht vallen. Waar bleven zijn spraakmakende aanvallen op de in peilingen zo succesvolle Geert Wilders? Woensdagochtend werd hem in een gesprek van nauwelijks vijf minuten de wacht aangezegd. Een open functioneringsgesprek was het niet: Stassen, Driessen en Van Klaveren hadden maandagavond al het exitgesprek gevoerd. Met Elsevier, dat woensdagochtend nog net niet in de kiosk lag. En in de week daarvoor waren met het VNL-trio al afspraken over dit interview gemaakt.

Het gelijk van Louis

Direct na de komst van Moszkowicz vorig jaar trok voorzitter Louis Bontes zijn conclusies en kondigde voor na de verkiezingen zijn vertrek aan. „Het nieuwe boegbeeld van de partij staat te ver van mij af”, zei hij destijds. Nu kan Bontes ook na de verkiezingen bij VNL in de Kamer blijven. Maar alleen als de nieuwe lijsttrekker voor zetels zorgt.

Trekpop

Moszkowicz probeerde de eer aan zichzelf te houden. Híj had gebroken met de partij. Híj wilde zich niet langer laten gebruiken als trekpop, zei hij woensdag. „Dankzij mij heeft de partij meer dan duizend leden binnengehaald.” Maar dat kostte ook wat. Want voor declaraties zou Moszkowicz wel tijd hebben vrijgemaakt. Sinds zijn ‘benoeming’ in april vorig jaar had hij volgens Van Klaveren 15.000 euro gedeclareerd. Ofwel 15 euro voor elk nieuw lid. Een dure investering; de jaarlijkse contributie bij VNL bedraagt 12 euro.