Oman neemt tien gevangenen op uit Guantanamo Bay

Er zitten nu nog 93 gevangenen vast in de omstreden gevangenis op Cuba.

Demonstratie tegen het openhouden van Guantanamo Bay, afgelopen maandag.
Demonstratie tegen het openhouden van Guantanamo Bay, afgelopen maandag. Foto REUTERS/Jonathan Ernst

De Amerikaanse regering heeft een deal bereikt met Oman over het opnemen van tien gevangenen uit Guantanamo Bay, zo zegt de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter donderdag. Het betreft een groep Jemenieten die wegens de burgeroorlog in hun thuisland niet teruggezonden kunnen worden. Ze zijn na een uitgebreide veiligheidscontrole woensdagavond naar Oman overgebracht. Vorige week nog nam Ghana twee gevangen op, ook uit Jemen.

Nog 93 personen vast

De faciliteit op Cuba kon vanaf het moment dat het in dienst (2002) werd genomen op veel kritiek rekenen van mensenrechtenorganisaties en andere regeringen. Verdachten in de war on terror werden zonder enige vorm van proces in Guantanamo Bay vastgezet. Vaak betrof het mensen die werden verdacht van banden met Al-Qaeda of de Taliban in Afghanistan.

President Obama trad aan met de belofte om de gevangenis te sluiten, maar liep al snel tegen het probleem op waar de gevangen dan heen moesten. Het door de Republikeinen gedomineerde Congres wil dat geen enkele verdachte voet op Amerikaanse bodem zet.

Met afzonderlijke landen worden nu overeenkomsten gesloten om de gedetineerden op te nemen. Door de tien gevangenen die nu naar Oman zijn gegaan, staat de teller nu nog op 93 gevangenen. Op het hoogtepunt, in 2003, zaten 680 personen vast in Guantanamo Bay. Waarschijnlijk zullen er voor de zomer nog eens 34 personen worden verplaatst.