Vooronderzoek gestart naar 13 verdachten Keulen

Er is 10.000 euro tipgeld uitgeloofd voor informatie die leidt tot de aanhouding van meer daders.

Foto Wolfgang Rattay / Reuters.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Keulen is een vooronderzoek gestart naar dertien Noord-Afrikanen. Volgens het Duitste Spiegel Online zitten er vijf van hen in voorarrest vanwege “een sterk vermoeden”, van diefstal en beroving tijdens Oudjaarsavond in Keulen. Het vijftal wordt niet beschuldigd van seksuele misdaden.

De politie is nog bezig met meer dan 355 uur aan videobeelden te analyseren. Daarnaast heeft de Duitse justitie 10.000 euro tipgeld uitgeloofd voor informatie die leidt tot de aanhouding van meer daders.

De politie had maandag al van negentien verdachten de identiteit vastgesteld. Tien van hen zijn asielzoekers, negen hebben vermoedelijk geen geldige verblijfsvergunning. Veertien van deze negentien verdachten komen uit Marokko of Algerije. Geen van deze verdachten heeft een vaste woon- of verblijfplaats.

Mede door de gebeurtenissen in Keulen werd dinsdag bekend dat Duitsland asielzoekers die zich schuldig maken aan zedendelicten of andere ernstige vergrijpen gemakkelijker het land uit wil kunnen zetten. Dit moet al kunnen als vluchtelingen een celstraf van één jaar hebben gekregen.

Aangiften blijven stijgen

Ondertussen stijgt het aantal aangiften dat bij de politie binnenkomt dagelijks. Donderdag meldde de Keulse politie dat er 652 aangiften waren gedaan, waarvan meer dan de helft in verband met aanranding.