OM eist taakstraf tegen voormalig COA-directeur Albayrak

Ze zou zich schuldig gemaakt hebben aan het medeplegen van valsheid in geschrifte.

Nurten Albayrak.
Nurten Albayrak. Foto Roel Rozenburg / ANP

Het Openbaar Ministerie heeft een taakstraf van 140 uur geëist tegen de voormalige directeur Nurten Albayrak van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Volgens justitie heeft ze haar secretaresse en chauffeur opdracht gegeven persoonlijke afspraken in haar werkagenda te zetten, om zo privégebruik van een dienstauto te maskeren. Daarmee zou ze zich schuldig gemaakt hebben aan het medeplegen van valsheid in geschrifte.

Het OM vindt dat Albayrak zich als directeur van een publiek orgaan bewust had moeten zijn van haar voorbeeldfunctie en de strenge eisen op het gebied van integriteit die daaraan verbonden zijn. “Vertrouwen in het openbaar bestuur is een belangrijke pijler van de rechtstaat”, aldus het requisitoir. Daar komt bij dat Albayrak haar medewerkers betrok in haar “foute handelen” en nooit zelf verantwoordelijkheid heeft genomen. Ze zou daarmee haar secretaresse en haar chauffeur in de problemen hebben gebracht.

Boete

Albayrak droeg haar secretaresse in eerste instantie op om achteraf valse werkafspraken in te plannen om zo onder verkeersboetes uit te komen, aldus de officier. Doel was de COA-directrice een alibi te verschaffen. “Die ruimte heeft de secretaresse genomen, door naast de afspraken rond bekeuringen ook andere afspraken te vervalsen. Zij heeft dat gedaan om het verschafte alibi geloofwaardiger te laten lijken.”

Nurten Albayrak werd ontslagen door toenmalig minister Leers naar aanleiding van een rapport van de commissie-Scheltema. Er zou binnen het COA een angstcultuur zijn ontstaan. Beschuldigingen dat ze tegen de minister gelogen zou hebben over haar salaris werden niet aangetoond, maar dat ze had gesjoemeld met haar dienstauto - een ‘goudkleurige’ Mercedes - wel. Albayrak vocht haar ontslag aan bij de rechter, maar verloor de zaak.