Naarden verliest vesting aan nieuwe monumentenclub

Dat heeft de rechtbank Lelystad donderdag besloten in een kort geding.

De vestingmuren in Naarden.
De vestingmuren in Naarden. Foto Nils van Houts/ANP

De nieuwe Nationale Monumentenorganisatie (NMo) krijgt vandaag 29 rijksmonumenten, inclusief de vesting Naarden van het Rijk overgedragen. Dat heeft de rechtbank Lelystad donderdag besloten in een kort geding. De gemeente Naarden (Gooise Meren) wilde niet dat de 17de-eeuwse vestingwerken en het 16de-eeuwse Spaanse Huis naar NMo gingen, uit vrees dat die nieuwe organisatie niet genoeg geld zou hebben voor onderhoud.

De gemeente legde daarom beslag op de vesting Naarden en het 16de-eeuwse huis, om te voorkomen dat het Rijk ze kon overdragen. Naarden richtte eigen Stichting Goois Erfgoed oprichten voor beheer van de vesting. Het Rijk spande een kort geding aan, en kreeg donderdag gelijk. Daardoor gaat de overdracht aan NMo vrijdag door van alle 29 rijksmonumenten, zoals de Onze Lieve Vrouwekerk in Veere, de Sassenpoort in Zwolle en het Maarten van Rossumhuis in Zaltbommel.

61 miljoen

De Nationale Monumentenorganisatie is twee jaar geleden opgericht door gezamenlijke veelal lokaal opererende monumentenorganisaties als Hendrick de Keijser, Gelderse Kastelen en Utrechts Stadsherstel en Natuurmonumenten, om de fragmentatie in de monumentenwereld tegen te gaan. Van het Rijk krijgt deze nieuwe vereniging zonder winstoogmerk 29 rijksmonumenten die voor het rijk geen functie meer vervullen. Om deze monumenten te onderhouden krijgt MNo een ínstandhoudingsvergoeding´van 61 miljoen. Die moeten in een vermogensfonds gestopt worden, zodat uit het rendement van de beleggingen het onderhoud betaald kan worden.

De vesting van Naarden zal voor ongeveer eenderde, circa 30 procent, beslag leggen op deze instandhoudingsvergoeding. In Naarden zijn ze teleurgesteld over de uitspraak, liet de verantwoordelijk wethouder weten. Of ze in beroep gaan weten ze nog niet. Onderzocht wordt ook of de nieuwe Naardense Stichting Goois Erfgoed op kan gaan in de nieuwe Nationale Monumentenorganisatie, zodat Naarden toch enige zeggenschap over de vesting kan houden.