Moord kostte een ton, blijkt uit administratie bende 

De politie heeft de administratie gevonden van een bende die zich bezighield met de handel in drugs en wapens en de voorbereiding van liquidaties. Uit het document, een blocnote, blijkt volgens de politie dat voor het plegen van een moord op bestelling 100.000 euro werd betaald. Voor het bespioneren van potentiële slachtoffers zou volgens de administratie 40.000 tot 50.000 euro zijn betaald.

De administratie werd gevonden bij een onderzoek naar de diefstal van twee zeer snelle auto’s. Dat onderzoek leidde naar twee garageboxen in Nieuwegein. In de zomer van 2015 werd in die boxen een grote partij wapens gevonden. In verband hiermee werden zeven verdachten aangehouden. Donderdag beoordeelde de rechtbank in Amsterdam de voortgang van dit onderzoek.

Eigenaar onbekend

De administratie, waarin voor 19 miljoen euro aan inkomsten en uitgaven wordt verantwoord, werd bij een van de verdachten thuis gevonden. Het is niet duidelijk van wie de gevonden administratie is. De verdachte bij wie het blocnote werd aangetroffen weigert een verklaring af te leggen.

Een deel van de administratie heeft volgens justitie echter betrekking op kosten die werden gemaakt voor het plannen en uitvoeren van onderwereldmoorden. Op grond van de administratie legde justitie een link met twee liquidaties, een in Amsterdam en een in Noord-Brabant.

Of de verdachten daarvoor worden vervolgd is nog niet duidelijk. Vooralsnog beschuldigt justitie de zeven aangehouden verdachten van het lidmaatschap van een criminele organisatie die zich bezighield met het voorbereiden van liquidaties.

Het Openbaar Ministerie zette de groep neer als een uitzendbureau voor moord in de onderwereld. De verdachten hadden een grote hoeveelheid wapens tot hun beschikking waaronder een aantal kalasjnikovs. automatische wapens die geregeld worden gebruikt bij liquidaties.

Auto's

Ook zijn de twee gesloten auto’s gevonden, een Audi R5 en een Audi R6. Deze snelle auto’s waren volgens de politie geprepareerd voor het uitvoeren van liquidaties. Uit afgeluisterde gesprekken blijkt bovendien dat een aantal verdachten zou hebben geoefend met beschikbare wapens.

Bij enkele verdachten thuis werden professionele peilbakens gevonden die zouden zijn gebruikt voor het volgen van potentiële slachtoffers. En er zijn foto- en filmopnames gevonden van mogelijke slachtoffers. De politie identificeerde een aantal van deze mensen, die vrijwel allemaal bekend waren bij de politie.

Drugshandel

Drie van deze geobserveerde mensen hebben inmiddels verklaringen afgelegd waaruit de politie afleidt dat de groep verdachten mogelijk zou worden ingezet bij het beslechten van conflicten over drugshandel. De verdachten zijn tussen de 25 en 35 jaar oud en zijn woonachtig in Nieuwegein en omstreken. Het is een etnisch diverse groep met autochtone Nederlanders, Surinamers en uit Noord-Afrika afkomstige migranten.

De rechtbank besliste vanmiddag dat de voorlopige hechtenis van een van de verdachten wordt opgeheven. Het gaat om de huurder van de twee garageboxen. De man komt vrij omdat een eventuele straf waarschijnlijk niet hoger zal uitvallen dan de zes maanden die hij nu heeft vastgezeten.

De voorlopige hechtenis van twee andere verdachten is verlengd. De rechtbank moet nog beslissen over de voorlopige hechtenis van de andere vier verdachten.