Makelaars voorzien huizentekort

Door de zeer lage rente zijn maandlasten van koophuis lager dan van huurhuis.

In 2015 wisselden ruim 185.000 huizen van eigenaar.
In 2015 wisselden ruim 185.000 huizen van eigenaar. Foto JEROEN JUMELET / ANP

Het aantal woningen dat te koop staat daalt en blijft dalen. Het laatste kwartaal van 2015 stonden er bijna 14 procent minder huizen te koop vergeleken met een jaar eerder. Dat komt vooral doordat er vorig jaar weer ongeveer evenveel huizen verkocht werden als voor de crisis, zo blijkt uit cijfers die makelaarsvereniging NVM donderdag heeft bekendgemaakt. In de grote steden maken de makelaars zich zorgen over het „opdrogen van het aanbod”, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker.

In 2015 wisselden ruim 185.000 woningen van eigenaar. Dat is bijna 22 procent meer dan het jaar ervoor. „Makelaars die nog mopperen”, zei Hukker, „kunnen beter stoppen”.

Maar de huizenprijzen halen het oude niveau nog lang niet. Een huis werd in het laatste kwartaal van vorig jaar verkocht voor gemiddeld 227.000 euro: bijna 10 procent minder dan voor de crisis, maar wel al 10 procent meer dan tijdens het dieptepunt. „De helft van de gemiddelde prijsdaling is goedgemaakt”, zei Hukker. „Al is dat in een groot deel van Nederland nog zeker niet het geval.”

Het herstel van de woningmarkt wordt geholpen door de extreem lage hypotheekrente – die daalde van gemiddeld 5,2 procent in 2008 (bij een rente die vijf jaar vaststaat) naar 2,1 procent eind vorig jaar. Daardoor zijn de nettomaandlasten voor nieuwe kopers flink gedaald, terwijl de huurprijzen juist stijgen. Dat mensen nu minder mogen lenen, beïnvloedt de markt niet, volgens de NVM.

‘Olievlek van herstel’

Het hardst gaat het met de appartementen: daarvan zijn er 18,5 procent meer verkocht dan een jaar geleden. Dat komt vooral doordat de woningmarkt in de steden, waar veel appartementen staan, het snelste aantrekt en op sommige plekken zelfs oververhit raakt. In de populaire wijken van Amsterdam, Utrecht en andere studentensteden wordt bijna 10 procent van de huizen al boven de vraagprijs verkocht. In de regio Amsterdam stegen de huizenprijzen in een jaar tijd met ruim 17 procent. Gemiddeld voor heel Nederland was dat 5 procent.

Daaruit blijkt wel hoe groot de regionale verschillen nog altijd zijn, al breidt „de olievlek van het herstel” zich steeds verder uit, zegt Hukker. Noodgedwongen wijken „teleurgestelde huizenkopers” uit naar plaatsen als Haarlem, Purmerend en Almere. Het „virus van de grote stad”, noemt hij dat: omringende regio’s profiteren van de hoge huizenprijzen in de grote steden.