Werkstraf geëist vanwege bedreigen universiteit

Tegen een 21-jarige man die vorig jaar dreigde met een schietpartij op de Leidse universiteit is woensdag 120 uur werkstraf geëist, plus een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. De man uit Valkenburg plaatste op 5 oktober op een internetforum een Engelse tekst waarin hij aankondigde de volgende dag „ergens op de Leidse universiteit” het vuur te openen op aanwezigen en zelfmoord te plegen. Op 6 oktober herhaalde hij de bedreiging, waarna de universiteit aangifte deed. Volgens justitie leidde de bedreiging tot veel onrust en dure politie-inzet. De verdachte werd achterhaald via zijn IP-adres. Hij verklaarde dat hij de bedreiging had geuit omdat hij „wilde meedoen en meegaan in het spel van mensen in de zeik nemen”. Uit onderzoek is gebleken dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. (NRC)