Protest tegen asielzoekerscentrum

foto Ruud Rogier

In het Brabantse dorp Heesch zijn woensdag twee dode varkens op de plaats van een beoogd asielzoekerscentrum (azc) gevonden. Een kadaver was opgehangen aan een boomtak, het andere lag op het dak van een transformatorhuisje. Daarbij hingen spandoeken met teksten als „Volk zegt nee tegen azc” en „500 is te veel”. Voor moslims, sterk vertegenwoordigd onder de huidige asielzoekers, is een varken een onrein dier. De gemeente heeft de dode dieren weggehaald. Burgemeester en wethouders van Bernheze, waar Heesch onder valt, hebben dinsdag voorgesteld een azc te openen voor maximaal vijfhonderd mensen voor hooguit tien jaar. Inwoners van het dorp zijn verdeeld over het voorstel. Een buurtbewoonster zei tegen het Brabants Dagblad: „We zijn niet per definitie tegen een asielzoekerscentrum in Heesch. Waar we wel tegen zijn is tegen de grootte en de duur.” In Heesch, dat tegen Oss aan ligt, wonen ruim 12.000 mensen.