Recht van spreken

In Recht van spreken kijken prominente Nederlanders met presentatrice Elles de Bruin terug op hun leven. Vanavond in de uitzending een portret van schrijver Jan Siebelink. Geboren in 1938 te Velp groeide hij op in een streng orthodox milieu, als zoon van een bloemist. Via de ulo en de kweekschool werd hij onderwijzer en studeerde in zijn vrije tijd Franse Taal- en letterkunde. Hij debuteerde in 1975 met Nachtschade, een boek bestaande uit vijf korte verhalen. Zijn bekendste werk Knielen op een bed violen verscheen in 2005 en is bekroond met de AKO Literatuurprijs. Volgende maand verschijnt de gelijknamige film, gebaseerd op Siebelinks bestseller waar meer dan 700.000 exemplaren van verkocht zijn. Het verhaal gaat over zijn eigen jeugd en de invloed van het strenge protestantse geloof van zijn vader, in de film gespeeld door Barry Atsma.

Thematiek die in heel zijn oeuvre terugkeert is zijn belangstelling voor de Franse taal, wielrennen, het leraarschap en het geloof. Elles de Bruin spreekt met hem over angst voor de dood, een leven lang schrijven en of hij zelf ooit echt is losgekomen van het geloof.