Hoogste Amerikaanse jackpot ooit gevallen

Deelnemers in Californië, Tennessee en Florida winnen de Powerball-prijs van 1,59 miljard dollar.

De eigenaar van de winkel waar het winnende ticket verkocht is, viert feest.
De eigenaar van de winkel waar het winnende ticket verkocht is, viert feest. Foto Will Lester / AP

Zeker drie onbekende deelnemers hebben woensdag de hoogste Amerikaanse jackpot ooit gewonnen: door het invullen van de zes winnende nummers 08, 27, 34, 04, 19 en 10 wonnen zij samen 1,59 miljard dollar (1,46 miljard euro), meldt de organisatie van de loterij. Als de winnaars er voor kiezen het bedrag in een keer te laten uitkeren, in plaats van in 29 jaarlijkse termijnen, dan blijft er na aftrek van belasting 930 miljoen dollar over.

Twitter avatar calottery California Lottery We have a winner in California! A jackpot-winning ticket was sold in Chino Hills. We’re still awaiting results from other states.

Het eerste winnende ticket werd verkocht bij een supermarkt in Chino Hills, een buitenwijk van Los Angeles. Volgens Reuters stroomden meutes toe om de eigenaar van de winkel te feliciteren en hopelijk een glimp op te vangen van de winnaar. De eigenaar van de winkel krijgt een bedrag van een miljoen dollar. Volgens AP komen de andere winnaars uit Tennessee en Florida.

Armenbelasting

De kans om de Powerball te winnen is 1 op 292 miljoen. De vorige keer dat de jackpot viel was in november. Sindsdien is er voor 2,65 miljard dollar aan loten verkocht. De helft van de omzet van de Powerball gaat naar prijzengeld, 40 procent van de opbrengsten gaat naar publieke doelen en 10 procent naar de verkopers.

Er ontstond de laatste weken een flinke run op loten voor de Powerball, toen de jackpot alsmaar niet viel. Op het hoogtepunt werd er 1,3 miljoen dollar per minuut aan loten verkocht, tekent Reuters op uit de mond van Gary Grief, directeur van de loterij in de staat Texas.

Onze correspondent Guus Valk schreef deze week over de populariteit van de Powerball:

Omdat de inkomsten de laatste jaren terugliepen, maakten de staten het een stuk moeilijker Powerball te winnen. Maar het effect is omgekeerd: er doen meer mensen mee dan ooit. Amerikanen geven 70 miljard dollar per jaar aan loterijen uit. Skolnik [schrijver van boek High Stakes over de gokindustrie, red.]: “Je kunt het zien als een belasting voor de armen, omdat zij veel meer aan loterijen uitgeven dan de rijken.”