Het Witte Huis hield “Big Block of Cheese Day”, maar wat is dat?

Hoe de Amerikaanse regering een idee uit een televisieserie werkelijkheid maakte.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Op de dag na de State Of The Union-toespraak van president Obama hield het Witte Huis gister voor de derde keer “Big Block of Cheese Day”. Met veel woordgrappen werd de dag aangekondigd: “It’s that time of gruyère again. You feta believe it. Excited? So are brie.” Maar wat is deze dag en wat heeft een blok kaas met de Amerikaanse president te maken?

Het verhaal gaat terug tot 1837, toen de toenmalige president Andrew Jackson een gigantische kaas cadeau kreeg. Het ding woog 700 kilo en Jackson had geen flauw idee wat hij met zoveel kaas moest. Hij besloot de kaas in de foyer van het Witte Huis neer te leggen, waar iedereen die dat wilde een stuk kon meenemen.

Protest tegen de wereldkaart

In de televisieserie The West Wing, over een president en zijn staf in het Witte Huis, was de kaas van Jackson inspiratie voor een jaarlijkse dag waarop kleine organisaties, die normaal geen geld hebben om veel te lobbyen, toegang krijgen tot hoge functionarissen van de regering. Het leidde tot een hilarische scene waarin de Organisatie van Cartografen tegen Sociale Ongelijkheid in het Witte Huis een presentatie geeft tegen de wereldkaart.

Maar sinds 2014 is de dag echt, in iets andere vorm: topambtenaren van de regering van Obama houden audiëntie via Twitter. Alle ministeries deden mee, maar ook Michelle Obama, vice-president Joe Biden beantwoordden vragen. Een bijzondere Twitteraar was Bobak Ferwosi, die namens NASA vragen beantwoordde. Systeemkundige Ferdowsi staat bekend als “mohawk guy” omdat hij bij de landing van Marsrover Curiosity met een creatieve hanenkam te zien was.