Economie

GoPro stuurt 7% van het personeel naar huis

Foto AP

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

GoPro gaat 7 procent van het personeel ontslaan, aldus The Wall Street Journal. In de praktijk betekent de ontslagronde het einde van ongeveer 105 banen.

De markt reageerde gelijk op het nieuws en het aandeel GoPro daalde binnen enkele uren 25% in waarde, naar iets meer dan 11 Amerikaanse dollar per stuk. De marktwaarde van het bedrijf daalt hiermee onder de 2 miljard dollar. Dat is bijna 90% minder dan in oktober 2014 toen een aandeel GoPro nog $93.85 kostte.

De camerafabrikant verkeert in zwaar weer na de matige interesse voor de nieuwe Hero4Session camera. De verkoopprijs van de Hero4Session is al met 50% gedaald, maar desondanks waren de kerstverkopen dit jaar ronduit slecht.

Het bedrijf heeft de verwachtte winst over het vierde kwartaal naar beneden bijgesteld, van 550 miljoen dollar naar 435 miljoen dollar.

Testrijders zelfrijdende auto’s grijpen in om ongelukken te voorkomen

In iets meer dan een jaar tijd hebben testrijders van Google’s zelfbesturende auto’s dertien keer in moeten grijpen om een ongeluk te voorkomen. Dat meldt de BBC.

In 272 gevallen meldde de software van de auto zelf een probleem, waarna de testrijder de besturing van de auto over moest nemen.

De tech-gigant heeft de cijfers openbaar gemaakt op verzoek van een consumentenorganisatie in Californië. De incidenten hadden plaats tussen september 2014 en november 2015. De woordvoerder van de consumentenorganisatie is blij dat de cijfers openbaar zijn, maar ook ongerust:

“Release of the disengagement report was a positive step, but Google should also make public any video it has of the disengagement incidents, as well as any technical data it collected, so we can fully understand what went wrong as it uses our public roads as its private laboratory.”

Zes andere fabrikanten van zelfrijdende auto’s brachten hun data met betrekking tot incindenten ook naar buiten. De Amerikaanse regering kondigt volgens Reuters donderdag nieuwe maatregelen aan om de invoering van zelfbesturende auto’s te versnellen.

Goldman Sachs schrapt banen

Goldman Sachs schrapt 10% van het aantal banen in het verkoopteam en bij de vastrentende handelaren. Volgens Reuters vallen de ontslagen later in dit kwartaal.

De ontslagronde zou niet meer dan 250 mensen treffen. De investeringsbank stuurt ieder jaar in maart 5% van het gehele personeel naar huis, om ruimte te maken voor nieuwe mensen. Deze huidige ontslaggolf valt lager uit.

De bezuinigng bij Goldman Sachs onderstreept hoe moeilijk omstandigheden zijn in de handel in obligaties. Veel van ‘s werelds grootste banken hebben de afgelopen tijd mensen naar huis moeten sturen. Morgan Stanley, een van de grootste concurrenten van Goldman Sachs heeft afgelopen maand bij 1200 mensen de arbeidscontracten opgezegd.