Gekraagde kat vangt geen vogels

Een rembrandteske kraag voorkomt dat katten vogels en andere dieren vangen.

Kattenkraag werkt beter dan belletje.
Kattenkraag werkt beter dan belletje. Foto Birdsbesafe® LLC.

Wereldwijd richten huis-, tuin- en keukenkatten een slachting aan onder vogels. Bovendien besmeuren ze het interieur met naar huis gebrachte prooien. Onvrede daarover heeft in de VS geleid tot de uitvinding van de Birdbesafe® color collar. Die moet voorkomen dat vogels zich laten pakken, door de kat beter zichtbaar te maken. Het is een rembrandteske kraag – niet wit, maar met warrig en hakkerig verspringende kleuren.

Hij trekt het oog – en niet alleen van vogels. Maar dit wérkt. Onafhankelijk van elkaar zijn er twee onderzoeken gedaan. Het eerste is misschien wat gekleurd, want van de uitvinders zelf. De score aan gevangen prooien loopt dramatisch terug: gemiddeld 19 maal minder (Global Ecology and Conservation, 2015). Het langetermijneffect is nog beter, zij het misschien niet voor de kat. Hij of zij blijft vaker thuis, om daar een ingedut bestaan te leiden. Want jagen levert niks op, behalve frustratie.

Daarmee is de nieuwe vondst veel beter dan de bekende belletjes. Die halveren aanvankelijk het vangsucces. En daarna? Een kat is niet zo slim als een olifant, die een omgehangen bamboebel met klepel met modder dichtsmeert, zodat hij ’s nachts toch onopgemerkt akkertjes kan leegeten. Maar de kat is wel zo handig zijn jachttechniek aan te passen. Met zo min mogelijk beweging tot de fatale sprong.

Nee, kattenbelletjes zijn nu echt passé. Volgens The Atlantic beleeft de kraag nu een ware verkoop-doorbraak in de VS, als kleurig cadeau. Andere delen van de wereld zullen vast volgen. Zoals een land waar misschien wel de grootste natuurwinst voor de gekraagde kat is te halen: Australië. Daar doen geïmporteerde dieren immers hun best de oorspronkelijke fauna uit te roeien, met de poes vooraan in de gelederen.

Australische veldonderzoekers melden dat de Birdsafe daar voor vogels wonderen verricht. Voor zoogdieren zou het beter zijn als de kraag ook een doordringende geur kreeg. De zwaar onder druk staande autochtone reptielen en amfibieën zijn er redelijk mee geholpen: minder dan gehalveerde sterfte. (Applied Animal Behaviour, 2015). Dat is niet genoeg. Reptielen en amfibieën kijken anders. Ze zien soms kleur, maar vooral als die beweegt. De kat in hinderlaag zou je dus ook moeten verraden. Kan die kraag geen motortje krijgen en vrolijk ronddraaien?

Kitscherig kleurig en intens geurig – de verantwoorde kat zal nooit meer dezelfde zijn. Kattenbezitters die gesteld zijn op esthetiek kunnen hoopvol aan één alternatief denken. Veel vogels zien ultraviolet er in het spectrum uitspringen. Wij niet. Probeer dat eens.