Eigenaar V&D wilde La Place nog snel verkopen

De eigenaar van V&D Sun Capital zou ABN Amro hebben ingehuurd om La Place te verkopen. Voor er een koper was gevonden, ging het echter zo slecht met V&D dat de warenhuisketen failliet ging.

Foto: David van Dam

De eigenaar van V&D, Sun Capital, heeft vorig jaar geprobeerd de zelfstandige vestigingen van restaurantketen van La Place te verkopen. Dat schrijft De Telegraaf op basis van anonieme bronnen.

Het Amerikaanse private-equitybedrijf Sun zou ABN Amro hebben ingehuurd om La Place te verkopen. Voor er een koper was gevonden, ging het echter zo slecht met V&D dat de warenhuisketen failliet ging. Het warenhuis vroeg op 23 december uitstel van betaling aan. Op Oudejaarsdag ging het failliet.

Curatoren van V&D zijn nu bezig (onderdelen van) het failliete bedrijf te verkopen. Deze week hebben ze tien potentiële kopers geselecteerd. De directie V&D, die daarvoor overigens niets meer heeft te zeggen, geeft de voorkeur aan een scenario waarbij het huidige V&D blijft bestaan - weliswaar met de helft van de 62 winkels - maar inclusief restaurantketen La Place. Het Canadese bedrijf Hudson’s Bay Company (HBC) zou zich niet alleen bij de curatoren, maar ook bij de verhuurders van de V&D-panden gemeld hebben. HBC heeft vorig jaar in juni nog voor 2,8 miljard euro de Duitse warenhuisketen Kaufhof (172 winkels) overgenomen en is tevens eigenaar van het Belgische Galeria Inno (16 winkels).

V&D had veel verschillende eigenaren voordat het failliet ging:

Mogelijk wordt La Place los verkocht. La Place is goed voor een kwart van de totale V&D-omzet en is, in tegenstelling tot de warenhuizen, wél winstgevend. Iedere dag dat de restaurants open zijn, maken ze zo’n 350.000 euro winst. Hoe langer een bedrijf failliet is, hoe verder het afbrokkelt: leveranciers die afhaken, werknemers die opstappen. Dat is de reden dat de curatoren van V&D haast maken. Over een week zal er meer duidelijk zijn over de toekomst van de warenhuisketen.

Lees ook: Wie koopt V&D? En 15 andere vragen over het failliete warenhuis