Doden na meervoudige aanslag in Starbucks Jakarta

Volgens de politie kwamen vijf terroristen en twee anderen om. Een Nederlander is zwaargewond geraakt.

Agenten na de aanslag in het centrum van Jakarta.
Agenten na de aanslag in het centrum van Jakarta. Foto Darren Whiteside / Reuters

Bij een aanslag met vuurwapens en bommen zijn in het centrum van de Indonesische hoofdstad Jakarta zeker zeven doden gevallen. Dat heeft de politie gezegd, meldt persbureau AP. Zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op in een café van Starbucks. Anderen vielen met handvuurwapens politieagenten aan. Onder de doden zijn volgens de politie vijf aanvallers. Bij de aanslag is een Nederlander zwaargewond geraakt, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Nederlandse slachtoffer is een VN-medewerker en wordt behandeld in het ziekenhuis. Berichten dat hij om het leven is gekomen, kloppen volgens het ministerie niet.

De nationale politie is ervan overtuigd dat de aanslag het werk was van een Indonesische Syriëganger die strijdt voor IS, meldt Reuters. De terreurbeweging heeft de aanval inmiddels via persbureau Aamaaq opgeëist en zegt dat die gericht was op buitenlanders en de veiligheidsdiensten die buitenlanders beschermen.

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ Reisadvies Indonesië: Mijd in #Jakarta het gebied rond de wijk Thamrin. Volg instructies van de autoriteiten op. Zie https://t.co/PLFSaE4k73

De zelfmoordterroristen gingen rond half elf ‘s ochtends een voor een de koffiebar binnen en bliezen zich op, zei een bewaker die het zag gebeuren tegen AP. De eerste ontploffing lijkt geleid te hebben tot een vuurgevecht tussen aanvallers met handvuurwapens en antiterreureenheden. Na de eerste ontploffing zou nog enige tijd zijn geschoten. Ook zou er een vierde ontploffing zijn geweest. Volgens de autoriteiten zijn er geen daders meer op de vlucht.

Hoeveel slachtoffers precies zijn gevallen is nog onduidelijk. Berichten daarover, ook van overheidswege, zijn in de loop van de ochtend een aantal keer aangepast en geüpdatet.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Dit is het arrestatieteam dat net naar buiten kwam. Daarna paniek. Iedereen moest wegrennen. Weer schoten. https://t.co/DpPVTA7uli

Angst

De vierde explosie vond volgens een verslaggever van AP plaats nadat zo’n 25 antiterreuragenten een café in de buurt van de Starbucks hadden bestormd. President Joko Widodo heeft in een verklaring gezegd dat de situatie onder controle is. “De staat, de natie en het volk moeten niet bang zijn, en toegeven aan dergelijke daden van terreur.”

Indonesië staat op scherp nadat de autoriteiten aanslagen op overheidsfunctionarissen, buitenlanders en anderen verijdeld zeiden te hebben. Met Oud en Nieuw werden 150.000 agenten en militairen ingezet om publieke plaatsen te bewaken. De politie kreeg in november informatie dat een aanval in Indonesië op handen was.

Koenders: terrorisme kan iedereen raken

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft aan zijn Indonesische collega Marsudi zijn condoleances overgebracht, laat het ministerie weten in een verklaring. Hij heeft Indonesië hulp geboden, als daar behoefte aan is. Koenders spreekt van “ontstellende terreurdaden”:

“Terrorisme kan iedereen treffen. Of je nu in het hart van Parijs boodschappen aan het doen bent, op kantoor zit in New York of op vakantie bent in Jakarta. Dat is precies de angst die terroristen in ons hart willen planten.”

Koenders zegt te hopen dat die angst niet zal overheersen: “We moeten net zo vastberaden zijn als de terroristen.”

Leger op straat

Floris Graziosi, een Nederlandse marketingadviseur die al jaren in Indonesië woont en werkt, kreeg op weg naar zijn kantoor berichten binnen over de aanslagen. Hij ging een nabijgelegen hotel in, want “daar zit je in ieder geval veilig”. In dat hotel zegt Graziosi voorlopig vast te zitten: “Het leger is in alle paraatheid aanwezig. De straten zijn afgezet.”

Starbucks heeft zijn medeleven betuigd met het Indonesische volk. Alle medewerkers zouden veilig zijn, maar alle vestigingen in Jakarta blijven uit voorzorg tot nader order gesloten.