Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Huisvriend sluist miljoenen weg - ABN Amro moet betalen

Stel: je hebt enkele tientallen miljoenen euro’s op de bank staan. En stel ook: een ‘vriend’ annex financieel adviseur zegt te weten hoe je met dat bedrag moet omgaan. Hij is een vriend, dus geef je hem toegang tot je flink gevulde spaarrekening. Terwijl jij denkt dat de vriend verstandige dingen doet met je geld, sluist hij heimelijk miljoenen weg naar rekeningen van handlangers.

Tsja, wat dan? Het is een zaak waar de rechter zich in 2014 over boog en waar Het Financieele Dagblad vandaag over publiceert. De rechter vond niet alleen dat de handlangers schuldig waren, ook bankier ABN Amro schoot tekort, zo meldt de krant op basis van het vonnis dat niet eerder was opgemerkt.

De bank heeft een zorgplicht tegenover zijn klanten en had niet mogen laten gebeuren dat in tien jaar tijd (tussen 2001 en 2011) zo’n 20 miljoen euro werd overgemaakt aan ‘evident onjuiste begunstigden’, oordeelde de rechter. ABN Amro moet van de rechter daarom ruim 11 miljoen euro schade vergoeden aan de familie, die een kapitaal opstreek met de verkoop van hun belang in een projectontwikkelaar.

De bank heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak.

V&D eigenaar probeerde op het nippertje La Place te verkopen

Sun Capital, de investeringsmaatschappij en eigenaar van V&D, probeerde kort voor de winkelketen uitstel van betaling moest aanvragen nog restaurantketen La Place te verkopen. Dat schrijft De Telegraaf op basis van anonieme bronnen.

Jarenlang werden winsten uit de goedlopende restaurantketen doorgesluisd naar V&D dat juist verlies leed, schrijft de krant. Tot investeringen en zelfs plannen om Europa te veroveren kwam het daarom niet.

Retaildeskundige Rupert Parker Brady zegt in de krant:

Ze zagen het voor hun ogen gebeuren. De tafels en stoelen in de vestigingen van La Place staan er al tien jaar. Die hadden al lang vervangen moeten worden. In veel vestigingen hangen stoelen met plakband aan elkaar. Ze hebben dat soort zaken nooit kunnen vernieuwen. Op een gegeven moment wreekt zich dat en daardoor is de winst van La Place onder druk komen staan.

Directeur Jan Willem Grievink van het Food Instituut wordt ook in de krant aangehaald. Hij zegt te hopen dat de curatoren er in slagen La Place te verkopen aan een goede partij die kan investeren én in het buitenland wil verder groeien. In Duitsland zou de keten zeker voet aan de grond krijgen, meent Grievink, terwijl volgens Brady Google op al zijn kantoren wereldwijd een La Place vestiging zou willen hebben.

De witte motor hapert

De exportwaarde van Nederlandse zuivel en melkproducten is in 2015 met 10 procent teruggelopen vergeleken met een jaar eerder. Dat schrijft Het Financieele Dagblad, op basis van cijfers van de Nederlandse Zuivel Organisatie.

In 2009 leverde de zuivelexport nog geen 4,5 miljard euro op, in 2014 steeg dat tot 7 miljard. In 2015 kwam dat bedrag uit op 6,6 miljard, meldt de brancheorganisatie.

De terugval in de opbrengsten wordt door drie factoren verklaard: de boycot door Rusland, een lagere vraag naar melkpoeder vooral uit China en het toenemen van de melkproductie wereldwijd.

Nu het melkquotum vorig jaar is afgeschaft zal de productie toenemen, verwacht de Nederlandse Zuivel Organisatie. Ook betere voeding en het lekkere weer hebben een gunstige invloed op de melkkoeien.