Derde dode Saint-Denis geïdentificeerd

De Belg Chakib Akrouh blies zichzelf op 18 november op bij een grootschalige politie-actie in verband met de aanslagen in Parijs.

Bij een politie-inval in een woning in Saint-Denis kwamen op 18 november drie personen om het leven. Verschillende personen werden gearresteerd.
Bij een politie-inval in een woning in Saint-Denis kwamen op 18 november drie personen om het leven. Verschillende personen werden gearresteerd. Foto Kenzo Tribouillard/AFP

De Franse justitie heeft de derde persoon geïdentificeerd die op 18 november om het leven kwam in Saint-Denis bij een grootschalige politie-actie in het kader van de aanslagen in Parijs. Het gaat om de 25-jarige Belgische-Marokkaan Chakib Akrouh, zo heeft de Parijse aanklager Francois Molins bekend gemaakt. Hij blies zichzelf op toen de politie een woning wilde bestormen waar de Belg zich bevond, zo meldt persbureau AFP.

De actie vond vijf dagen plaats na de gebeurtenissen die in de Franse hoofdstad die aan 133 mensen het leven kostten. Tijdens de inval werd ook het vermoedelijke brein achter de aanslagen Abdelhamid Abaaoud gedood. De Belg had zich verschanst in een appartement in de Parijse voorstad.

Doordat Akrouh zichzelf opblies bij de inval, was het langere tijd lastig om zijn identiteit te achterhalen. Dat is nu echter alsnog gelukt op basis van DNA-materiaal dat is gevonden op een van de kalasjnikovs waarmee aanslagplegers op 13 november verschillende Parijse terrassen onder vuur namen. De wapens werden gevonden in een achtergelaten Seat in Montreuil. Het DNA-materiaal is vergeleken met dat van zijn moeder.

Bij de inval in Saint-Denis kwam ook het nichtje van Abaaoud, Hasna Aitboulahcen om het leven. Alle drie de overledenen bevonden zich in hetzelfde gebouw. Aanvankelijk werd gedacht dat zij degene was die zich met een bomgordel opblies, maar dat bleek volgens de Britse krant The Guardian niet zo te zijn. Akrouh zou naast haar hebben gestaan toen hij zijn bomvest activeerde.