De Thuiskok Kip met tijmkorst, venkel, sjalot en tomaat

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters

In mijn beleving is venkel een groente die mensen óf heel lekker vinden óf ze aan het gruwelen zet. Tegen smaak valt natuurlijk weinig te doen, maar toch wil ik tegen die laatste groep zeggen: probeer dit recept. Door de venkel in de oven te garen wordt hij boterzacht, zowel qua textuur als qua smaak. De scherpe anijsrandjes worden vervangen door een volle zoete smaak, die fantastisch bij de kip, tijm en sjalotten past.

Twee bosjes verse tijm is overigens geen typefout. Wees vooral niet te zuinig met de tijm, want de saus moet de kip volledig bedekken.

Rits de blaadjes van de takjes tijm. Doe de blaadjes samen met de knoflook, het limoensap, wat zout, zwarte peper en een scheut olijfolie in een mixer en mix tot een lopende, maar toch dikke saus. Snijd de venkel in plakjes en leg ze in één laag onderaan in de ovenschaal. Kruid met peper en zout. Schik de kip erbovenop. Haal enkel de buitenste rok (schil) van de sjalotten en leg ze in hun geheel bij de kip, samen met de tomaten. Smeer de kip in met de tijmsaus, wees gerust slordig, er mag best wat saus op de groenten komen.

Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 1 uur in een voorverwarmde oven van 180 °C. Verwijder dan de folie en zet nog 30 minuten terug in de oven zodat alles een mooie kleur krijgt.

Sam de Voogt