De sieradenpoetser die elke dag 32 kilometer hardloopt

Abbas Sheikh werkt twaalf uur per dag als sieradenpoetser, maar weet toch tijd te vinden om iedere dag 32 kilometer te hardlopen.

Hardlopen was ook geen jongensdroom van Abbas.
Hardlopen was ook geen jongensdroom van Abbas. Screenshot Veena Rao / The Atlantic

Als ‘s ochtends om vijf uur de wekker van Abbas Sheikh afloopt, gaat hij niet direct naar zijn werk. Ook draait hij zich niet nog een keertje om. Nee, Abbas stapt uit bed, trekt zijn hardloopschoenen aan en gaat hardlopen. 32 kilometer, elke dag. Filmmaker Veena Rao volgde voor The Atlantic Abbas in zijn voorbereidingen op de Mumbai Marathon.

Toen Abbas zestien jaar oud was verliet hij zijn geboortedorp en vertrok naar Mumbai. Nu, vijftien jaar later, poetst hij zes dagen per week twaalf uur per dag sieraden. Dat was niet bepaald zijn jongensdroom, maar Abbas is realistisch:

“Na de zesde klas lagere school ben ik gestopt, wat voor goede baan kan ik daarmee krijgen?”

Hardlopen was ook geen jongensdroom van Abbas. Op een dag zag hij iemand hardlopen en dat bracht hem op ideeën. Abbas begon rustig aan: honderd meter hardlopen, om vervolgens honderd meter te wandelen. Progressie werd geboekt en op een zekere morgen kwam een hardloper naast Abbas lopen. “Hij vroeg welk rondje ik liep en ik legde het hem uit.” De man vroeg aan Abbas hoeveel kilometer hij dacht dat dat was. Abbas haalde zijn schouders op: “Vijftien kilometer?” De man wist beter en attendeerde Abbas erop dat het rondje van vijftien kilometer, in werkelijkheid 32 kilometer is.

Bekijk hieronder de korte documentaire:

Mumbai Mornings

Abbas weet inmiddels wat hij kan en doet mee aan ultramarathons. In 2012 liep hij de 50 kilometer, in 2014 de 100 kilometer en in 2015 de 100 kilometer. De Mumbai marathon vindt plaats op 17 januari.