Bankiersboek Joris Luyendijk best verkochte boek van 2015

‘Dit kan niet waar zijn’ is met 306.866 stuks veruit het best verkochte boek van 2015 geworden.

Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk is met 306.866 stuks veruit het best verkochte boek van 2015 geworden. Luyendijks bestseller wordt in de donderdagmiddag door de Stichting CPNB Top 100 op grote afstand gevolgd door Het meisje in de trein van Paula Hawkins (162 duizend exemplaren) en Gouden jaren van Annegreet van Bergen (159.000).

Atlas Contact, de uitgever van Luyendijk en Van Bergen, beleefde toch al een mooi jaar: ook Adriaan van Dis (Ik kom terug) haalde de Top 10.

Toenemende boekenverkoop

Voor het eerst sinds 2008 nam de boekenverkoop in Nederland weer toe: de omzet steeg met 3,5 %, waardoor voor bijna een half miljard euro aan boeken werd verkocht: 498,4 miljoen.

De CPNB maakte ook de lijst van meest uitgeleende bibliotheekboeken bekend. Die wordt gedomineerd door jeugdboeken en dan vooral de reeks Het leven van een loser van Jeff Kinney. De eerste zes plaatsen van die ranglijst zijn voor ‘Loser’-deeltjes, met Geen paniek! als aanvoerder. Dat boek werd meer dan 35.000 maal uitgeleend.

Bij de manifestatie Vers voor de Pers werd donderdag ook het Boekenweekgeschenk Broer van Esther Gerritsen gepresenteerd, alsmede het Boekenweekessay van David van Reybrouck: Zink. De Boekenweek, waarin Duitsland centraal staat, wordt gehouden van 12 tot en met 20 maart. Het Boekenbal is op vrijdagavond 11 maart.