Ander gas? Dan cv-ketel en fornuis aanpassen

Als het gas straks uit andere landen komt, moeten mogelijk miljoenen apparaten aangepast.

None
FOto iStock

Binnenkort een gasfornuis of nieuwe verwarmingsketel nodig? Zorg er dan voor dat het apparaat ook geschikt is voor niet-Gronings, zogeheten hoogcalorisch gas. Vanaf 1 januari 2017 worden alleen nog gastoestellen verkocht die zowel het Groningse laagcalorisch als hoogcalorisch gas aankunnen. Nu is dat nog niet altijd zo, wat betekent dat mogelijk aanpassingen nodig zijn bij mensen thuis, en in de gasinfrastructuur.

Dat schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen over zijn laatste gasbesluit. Hij spreekt van „een complexe en dure operatie” waarvan de kosten volgens onderzoek oplopen tot zo’n 9 miljard euro. Afgelopen jaar hadden Nederlandse huishoudens bij elkaar opgeteld zo’n 14,4 miljoen gastoestellen in gebruik.

De minister sorteert hiermee voor op een eventuele omschakeling van een laagcalorisch gasnet naar een hoogcalorisch gasnet. Hij moet het gebruik van Gronings gas terugdringen omdat de gaswinning in Groningen aardbevingen veroorzaakt. In Duitsland, België en Frankrijk worden al toestellen verkocht die geschikt zijn voor beide soorten gas.

Dat is hier niet het geval. Alle cv-ketels en fornuizen in Nederlandse huishoudens zijn uitsluitend ontworpen voor het gebruik van Gronings, laagcalorisch gas en niet geschikt voor hoogcalorisch importgas.

Gastoestellenfabrikanten hebben Kamp laten weten dat de meerkosten door de nieuwe eis voor de fabrikanten zelf „verwaarloosbaar” zijn.

Installateur aan huis

Als wordt besloten dat in Nederland alleen nog hoogcalorisch gas kan worden gebruikt, moet bij elke gasgebruiker een installateur aan huis komen. Ombouw vereist ook aanpassingen aan de infrastructuur.

Of de overstap naar een hoogcalorisch gasnet ook daadwerkelijk wordt gemaakt is nog onzeker, schrijft Kamp. Verwacht wordt dat de vraag naar gas daalt. In de resterende vraag kan misschien ook worden voorzien door hoogcalorisch gas met stikstof te bewerken tot laagcalorisch gas. Daarvoor wordt in Zuidbroek een nieuwe fabriek gebouwd.

    • Wubby Luyendijk