Chileense ‘architect van de armen’ krijgt Pritzkerprijs

De Chileen Alejandro Aravena krijgt dit jaar de Pritzker Architectuurprijs, de hoogste internationale onderscheiding voor architecten. Dat is woensdag bekendgemaakt door Tom Pritzker, de financier van de prijs. De 48-jarige Aravena ontwierp met zijn kantoor Elemental verscheidene gebouwen in Santiago de Chile waaronder de Torres Siamesas en het Centro de Innovación UC. De architect staat bekend om het realiseren van betaalbare sociale woningen en het heropbouwen van steden die zijn getroffen door rampen.

De architect wordt gelauwerd om zijn vermogen in ontwerpen rekening te houden met problemen als armoede en vervuiling. Volgens Pritzker weet Aravena „mensenlevens te verbeteren”. „Zijn gebouwen vormen een economische kans voor de minder gefortuneerden, geven de effecten van natuurrampen een plaats, reduceren energieverbruik en zorgen voor een aangename openbare ruimte.” In 2004 werkte Aravena aan het herbouwen van de huizen van honderd gezinnen die zich illegaal gevestigd hadden in het centrum van de stad Iquique. Aravena had een oplossing om hun vertrek te voorkomen: bouw de fundamenten van een huis en laat mensen hun woning zelf afmaken. Dit idee is inmiddels ook in Mexico toegepast. (NRC)