‘Architect van de armen’ onderscheiden met de ‘Nobelprijs’ voor de architectuur

De Chileen Alejandro Aravena krijgt dit jaar de Pritzker Architectuurprijs, de hoogste internationale onderscheiding voor architecten. Dat is woensdag bekendgemaakt door Tom Pritzker, de financier van de prijs.

De 48-jarige Aravena ontwierp met zijn kantoor Elemental verscheidene gebouwen in Santiago de Chile waaronder de Torres Siamesas en het Centro de Innovación UC . De architect staat bekend om het realiseren van betaalbare sociale woningen en het heropbouwen van steden die zijn getroffen door rampen.

De architect wordt gelauwerd vanwege zijn vermogen om in ontwerpen rekening te houden met problemen als armoede en vervuiling. In een toelichting stelt Tom Pritzker: „Zijn gebouwen vormen een economische kans voor de minder gefortuneerden, geven de effecten van natuurrampen een plaats, reduceren energieverbruik en zorgen voor een aangename openbare ruimte. Hij (…) weet met zijn architectuur mensenlevens te verbeteren.”

Een van de belangrijkste projecten waaraan Aravena werkte, is het in 2004 herbouwen van de huizen van honderd gezinnen die zich illegaal gevestigd hadden in het centrum van de stad Iquique. Toen zij naar de buitenwijken dreigden te worden verbannen, kwam Aravena met een oplossing: bouw de fundamenten van een huis en laat de mensen hun woning zelf afmaken. Dit idee is inmiddels ook in Mexico toegepast. (NRC)