Acteur Alan Rickman (Harry Potter, Die Hard) overleden

Rickman is op 69-jarige leeftijd aan kanker bezweken.

Alan Rickman in 2013.
Alan Rickman in 2013. REUTERS/Olivia Harris/Files

De Britse toneel- en filmacteur Alan Rickman - bekend van Harry Potter en Die Hard - is op 69-jarige leeftijd overleden, zo meldt The Guardian donderdag. De acteur leed al langere tijd aan kanker.

Rickman begon als toneelacteur en kwam in de jaren tachtig bij de Royal Shakespeare Company terecht. Bij het grote publiek werd hij aanvankelijk vooral bekend door zijn vertolkingen van bad guys. In Robin Hood: Prince of Thieves excelleerde hij als de sheriff van Nottingham en voor zijn rol als Raspoetin kreeg Rickman in 1997 een Golden Globe. Zijn meest iconische schurkenrol was als Hans Gruber in de eerste Die Hard, met Bruce Willis. Vooral het Duitse accent van de Brit in die film is legendarisch geworden:


Rickman bleek echter niet alleen te grossieren in schurkenrollen. Hij schitterde in de romantische komedie Love Actually (2003), maar durfde het ook aan om in Galaxy Quest (1999) te spelen, een hilarische parodie op het science fictiongenre én science fictionfans. In de laatste paar jaar dook Rickman op als professor Severus Snape in de verfilming van de razend populaire Harry Potter-reeks. Rickmans laatste rol is als generaal in het nog uit te komen Eye In The Sky, een thriller over drone-oorlogsvoering. Daarnaast is zijn stem nog te horen in Alice Through the Looking Glass.

Twitter avatar stephenfry Stephen Fry What desperately sad news about Alan Rickman. A man of such talent, wicked charm & stunning screen & stage presence. He’ll be sorely missed