‘ABN Amro moet helft gestolen familiefortuin vergoeden’

Een huisvriend, die ook als financieel adviseur optrad, stal ruim 20 miljoen euro van de familie Van der Sluijs.

Exterieur van het hoofdkantoor van de ABN Amro.
Exterieur van het hoofdkantoor van de ABN Amro. Foto Lex van Lieshout / ANP

ABN Amro moet de helft vergoeden van een miljoenenbedrag dat is ontvreemd van een welgestelde Rotterdamse familie. Dat heeft de rechter in Amsterdam bepaald. Een vriend van de familie Van der Sluijs, die tevens als hun financieel adviseur optrad, stal enorme bedragen van de rekening van de gedupeerden zonder dat de bank hier acht op sloeg.

Dat meldt Het Financieele Dagblad donderdag. Volgens de rechter is ABN Amro nalatig geweest en heeft de bank zijn zorgplicht geschonden. De familie heeft een deel van de geleden schade aan haar eigen gebrek aan opmerkzaamheid te wijten, aldus de rechter. Om die reden hoeft slechts 50 procent van het bedrag worden vergoed.

In totaal zou in tien jaar tijd (tussen 2001 en 2011) meer dan 20 miljoen euro zijn weggesluisd. Volgens het vonnis werd dit geld overgemaakt naar ‘evident onjuiste begunstigden’, zo meldt het FD. De bank gaat tegen de uitspraak in beroep.

Civiele zaak

De voormalige huisvriend bracht het vermogen onder bij een tiental bedrijven die hij onder zijn hoede had. De man en zijn bv’s zijn civiel al veroordeeld tot het betalen van een voorschot van bijna 17 miljoen euro op de schadevergoeding aan de familie. De strafzaak tegen hem moet nog voorkomen, aldus het FD.

De familie Van der Sluijs wilde tegenover het FD niet op de zaak reageren. In 2011 ontdekten familieleden dat hun vermogen ernstig was geslonken, waarna de zaak aan het rollen kwam. De fraudeur heeft toegegeven het kapitaal te hebben gestolen.