Aandeel Renault keldert na geruchten over fraudeonderzoek

Nadat een Franse vakbond meldt dat er invallen zijn geweest wegens emissiefraude, zakt de koers 20 procent.

Foto Bertrand Guay / AFP

Aandelen van de Franse autofabrikant Renault zijn donderdag in hele korte tijd meer dan 20 procent gedaald. Dat gebeurde na berichtgeving van AFP, waarin vakbondsfunctionaris Florent Grimaldi zei dat fraude-inspecteurs vorige week invallen hebben gedaan op verschillende locaties van Renault. Hij sprak daarbij z’n vermoeden uit dat de invallen konden gaan over emissiefraude van Renault. Grimaldi:

“Het management heeft niet bevestigd dat het om NOx-emissies gaat, maar gezien de sectoren die onderzocht zijn denken we dat het mogelijk is.”

Volgens Reuters zegt Renault dat uitgevoerde tests hebben aangetoond dat de autofabrikant geen sjoemelsoftware gebruikt. Verder zegt de autofabrikant volledig mee te werken met het onderzoek en dat de Franse inspecteurs extra checks uitvoeren op onderdelen en in fabrieken. Het Franse ministerie van Financiën wilde nog niet op de berichtgeving reageren dat het onderzoek inderdaad om emissiefraude gaat.

Concurrent Peugeot verloor donderdag 8,5 procent op de beurs. Het bedrijf benadrukt echter volgens Reuters dat het nooit is onderzocht door Franse fraude-inspecteurs en dat tests aantonen dat de technologie van Peugeot altijd correct is geweest.

Vorig jaar kwam in het nieuws dat Volkswagen jarenlang gesjoemeld had met software van auto’s waardoor het in testsituaties leek alsof er minder werd uitgestoten dan in werkelijkheid het geval was. In meerdere landen werden daarop onderzoeken aangekondigd naar autofabrikanten. Volkswagen hangt miljarden aan boetes boven het hoofd.