Zeezichtgedonder door kunst

In Oostende dagen burgers Arne Quinze voor de rechter: zijn kunst beneemt het zeezicht.

Werk van Arne Quinze verstoort het uitzicht van de familie Vandemeulebroucke.
Werk van Arne Quinze verstoort het uitzicht van de familie Vandemeulebroucke. Foto EFO

Schrijver Eric de Kuyper legt het nog eens uit in de documentairereeks Archibelge. The Ugliest Country in the World. Met lompe architectuur is weinig mis zolang je er zelf in woont. Voor inwoners van Oostende, vertelde de auteur van het boek Met zicht op zee, is het wonen in de flats langs de kust „een techniek om de lelijkheid te vermijden”. Want het uitzicht is prima: zee.

Het is daarom riskant wat de gemeente in 2012 deed. Ze gaf Arne Quinze opdracht een kunstwerk te maken voor een plek tussen kustlijn en flats, het Zeeheldenplein. Quinze plaatste enorme rode blokken, die iets hebben van rondslingerende papierproppen maar dan opgeblazen. Ze steken fraai af tegen de grijze flats. Voor kunst is dat een dankbare omgeving.

De familie Vandemeulebroucke klaagde vanaf het begin, via inspraakrondes en petities. Ze wonen op de eerste verdieping van de flat Commodore en een van de papierproppen belemmert hun uitzicht op zee. Nu gaan ze naar de rechter. Hun advocaat weet hoeveel het waard is, zicht op zee. 80 euro per dag. Behalve verwijdering van het kunstwerk eist de familie dat bedrag, terug te tellen tot de dag waarop het beeld verrees. Dat maakt zo’n 90.000 euro. De advocaat spreekt over „genotsderving”.

De gemeente peinst er niet over het werk te verwijderen, bang als het is voor „precedentwerking”. De kunstenaar is daar blij mee. Maar hij is ook blij met de klagers. Hij zal ze bloemen sturen, vertelde hij de Belgische krant De Standaard, omdat de commotie aandacht voor zijn werk genereert. „Allemaal gratis publiciteit.” En hij zei nog iets. Zonder deze controverse zouden zijn blokken „misschien geen kunst zijn”. Daarmee meet hij zich het aura van de burger epaterende kunstenaar aan. Ten onrechte, natuurlijk. Want wie met een knalrood blok het zicht op zee van zeezichtappartementenbewoners ontneemt, weet dat hij gedonder krijgt. Dat is geen kunst.