‘Weduwe Ader springt onethisch om met nalatenschap’

De kunstwereld moet weten hoe onethisch de weduwe van Bas Jan Ader omspringt met de nalatenschap van de in 1975 bij een zeiltocht vermist geraakte kunstenaar. Dat zegt Sjarel Ex, de directeur van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Lees ook: Boijmans moet films Bas Jan Ader teruggeven

Mary Sue Ader Andersen doet het museum en de nalatenschap van haar man groot onrecht aan, zegt Ex. „Iemand moet het zeggen. De weduwe vergroot edities, brengt onaffe en ongesigneerde werken van haar man op de markt, en ze speelt partijen voortdurend tegen elkaar uit.”

Boijmans is al anderhalf jaar in een rechtszaak verwikkeld met Mary Sue Ader-Andersen. De weduwe eist zes originele 16-millimeterfilms van Ader op, die zij in 1992 aan het museum gaf. Dat deed ze toen ze tientallen foto’s en het vertoningsrecht op de films aan het museum verkocht.

In 2014 eiste de weduwe de films op. Ze stelde dat ze de films niet had verkocht maar in bewaring had gegeven. En omdat het museum in haar ogen niet goed met de werken omging – na een faillissement waren ze even zoek bij het gespecialiseerde bedrijf waar Boijmans de films had opgeslagen – wilde ze de werken terug.

Lees ook: Weduwe eist films op bij Boijmans

Boijmans, dat veel heeft bijgedragen aan de bekendheid van Ader, staat op het standpunt dat de weduwe met het vertoningsrecht ook de originele films heeft verkocht.

Afgelopen woensdag deed de rechtbank Rotterdam uitspraak in het geschil: Boijmans moet de zes filmpjes binnen dertig dagen teruggeven. Laat het museum dat na, dan moet het een dwangsom van 5.000 euro per dag betalen.

De weduwe Ader maakte gisteren bekend de films uit te willen lenen aan het Stedelijk Museum Amsterdam, een mededeling die directeur Beatrix Ruf verraste.

Boijmans laat juristen de komende weken onderzoeken of het museum in beroep moet gaan. Sjarel Ex: „Wij hebben deze uitspraak nog niet geaccepteerd. Ik zeg nog niet dat we in beroep gaan, maar er zijn nog veel documenten die deze rechter niet heeft gezien.”