VNL neemt afscheid van partijleider Bram Moszkowicz

Partijleider heeft volgens collega’s een gebrek aan ,,toewijding”. Ook zou hij ,,de zwaarte van het politieke werk” onderschatten.

Moszkowicz "wilde de politiek er een beetje bij doen" volgens VNL-Kamerlid Joram van Klaveren.
Moszkowicz "wilde de politiek er een beetje bij doen" volgens VNL-Kamerlid Joram van Klaveren. Foto ANP / Remko de Waal

De partij Voor Nederland (VNL) heeft woensdagochtend Bram Moszkowicz aan de kant gezet als lijsttrekker bij de komende verkiezingen. In een interview met het weekblad Elsevier zeggen VNL’ers Joram van Klaveren, Laurence Stassen en Johan Driessen dat het de voormalige strafpleiter ontbreekt aan ,,toewijding” en dat hij ,,de zwaarte van het politieke werk” onderschat.

Voormalig advocaat Moszkowicz werd in april vorig jaar gelanceerd als lijsttrekker van VNL, dat bestaat uit voormalige PVV’ers en met twee zetels in de Tweede Kamer vertegenwoordigd is. Namens de partij zitten Joram van Klaveren en Louis Bontes momenteel in de Kamer.

VNL schrijft in een persbericht dat de partij en Moszkowicz “andere verwachtingen hebben ten aanzien van de invulling van het lijsttrekkerschap”. Voorzitter Stassen:

“Het bestuur stelt vast dat de heer Moszkowicz te mat bleef in het zich eigen maken van de dossiers en het in de breedste zin uitdragen van de VNL-boodschap van lage belastingen, minder immigratie, minder EU en meer veiligheid. Van de uitgesproken toewijding aan de politiek was niet voldoende terug te zien. Wij wensen de heer Moszkowicz verder alle goeds.”

‘Bram wilde de politiek er een beetje bij doen’

In Elsevier voegt Stassen toe dat ze de indruk kreeg dat Moszkowicz niet echt gemotiveerd was. “Om politiek te slagen, moet je het ook echt willen. Bram wilde de politiek er een beetje bij doen.”

Moszkowicz zelf zegt tegen Elsevier dat hij zelf is opgestapt:

“Ik laat me niet gebruiken als een trekpop. Dankzij mij heeft de partij meer dan duizend leden binnengehaald.”

Van Klaveren neemt waar

Joram van Klaveren neemt voorlopig de honneurs waar, in elk geval tot de ledenvergadering van VNL volgende maand. “Iets wat ik feitelijk al deed, doordat Bram disfunctioneerde”, aldus Van Klaveren tegen Elsevier.

Louis Bontes legde eerder het voorzitterschap van de partij neer uit onvrede over de benoeming van Moszkowicz. Bontes zegt tegen persbureau ANP dat „de deur voor hem weer openstaat” om terug te keren naar VNL. „Hoe we dat nou precies gaan doen, weet ik niet”, zei hij.