Stakingen in metaalindustrie lijken een stap dichterbij

De vakbonden in de grootmetaal gaan voorlopig niet in op de oproep van werkgeversorganisatie FME om de gesprekken over een nieuwe cao te hervatten. De bonden willen eerst de achterban raadplegen, heeft FNV-bestuurder Jos Brocken laten weten.

Komende weken zullen FNV en CNV ledenbijeenkomsten organiseren om te peilen wat de metaalwerkers zelf willen. Tegelijkertijd gaan de bonden door met het opzetten van stakingen bij de metaalbedrijven.

Het conflict in de metaalsector is al maanden aan de gang. Voor bedrijven in de kleinmetaal is wel een akkoord bereikt, maar in de grootmetaal kunnen werkgevers en vakbonden het maar niet eens worden. Bedrijven die last hebben van de acties zijn onder meer truckbouwer DAF, luchtvaartbedrijf Fokker en bussenmaker VDL. De laatste weken voerden partijen achter de schermen meerdere verkennende gesprekken, maar die werden afgelopen weekend opgeschort. Dat FME vervolgens maandag opnieuw met een oproep kwam om verder te gaan met de onderhandelingen, verbaasde de bonden. (ANP)