Turkse premier: terrorist kwam binnen als migrant

Volgens de premier zou de aanslag niet specifiek gericht zijn geweest tegen Duitse toeristen.

De Turkse premier Davutoğlu spreekt op een bijeenkomst in Ankara.
De Turkse premier Davutoğlu spreekt op een bijeenkomst in Ankara. Foto: AP

De aanslagpleger die zichzelf dinsdag op het plein voor de Blauwe Moskee in Istanbul opblies, is Turkije binnengekomen als migrant. Dat heeft de Turkse premier Davutoğlu gezegd op een persconferentie.

De terrorist stond om die reden niet op een zwarte lijst, waardoor zijn bewegingen niet door de Turkse veiligheidsdiensten werden gevolgd.

Verder zei Davutoğlu dat de aanslag niet specifiek gericht zou zijn geweest tegen Duitse toeristen. Bij de aanslag op het plein voor de Blauwe Moskee vielen elf dodelijke slachtoffers, waarvan er tien uit Duitsland kwamen. Eén Peruaan kwam om het leven. Er liggen op dit moment nog zes gewonden in het ziekenhuis.

Veiligheidsmaatregelen opgeschroefd

In Istanbul worden veiligheidsmaatregelen verscherpt op plaatsen waar veel mensen samenkomen. Volgens Davutoğlu wordt zowel zichtbare als onzichtbare manieren de veiligheid verbeterd. In verband met de aanslag werden woensdag vijf verdachten opgepakt, nadat er dinsdagavond laat al één arrestatie was verricht. In andere delen van Turkije werden sinds de aanslag ruim zeventig IS-sympathisanten opgepakt.