Turkije arresteert drie Russen om banden met IS

De Turkse politie deed invallen naar aanleiding van de aanslag in Istanbul, een dag eerder.

Politiebewaking bij de Blauwe Moskee, dinsdag in Istanbul.
Politiebewaking bij de Blauwe Moskee, dinsdag in Istanbul. Foto Kamal Aslan / Reuters

De Turkse politie heeft in Antalya drie Russen opgepakt die lid zouden zijn van terreurbeweging Islamitische Staat. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency volgens persbureau AP. De politie voerde invallen uit naar aanleiding van de zelfmoordaanslag in Istanbul, waarbij dinsdag tien mensen om het leven kwamen.

Persbureau Sputnik, in handen van de Russische overheid, meldt dat het Russische consulaat in de stad de arrestaties bevestigt, maar de reden daarvoor in het midden laat. Volgens Anadolu hebben de verdachten logistieke steun verleend aan IS. Ze zouden in contact staan met strijders in conflictgebieden. De Russische politie zegt dat duizenden Russen naar Syrië zijn gereisd om zich aan te sluiten bij IS.

De aanslag van dinsdag werd volgens de Turkse autoriteiten uitgevoerd door een 28-jarige Syriër. De slachtoffers waren buitenlanders - voornamelijk Duitsers. De aanslag vond plaats in het historische centrum van Istanbul, bij een café dat populair zou zijn bij Duitse toeristen.