Tekort schildkliermedicijn, overstap gebruikers nodig

Gebruikers moeten hun arts of apotheek raadplegen om een ander middel te krijgen.

Een apothekersassistente zoekt medicijnen bij elkaar.
Een apothekersassistente zoekt medicijnen bij elkaar. ANP/Lex van Lieshout

Er dreigt een tekort van het medicijn Thyrax Duotab, dat honderdduizenden Nederlanders met een trage schildklier gebruiken. Die mensen moeten hun arts of apotheker raadplegen om een vervangend geneesmiddel te krijgen. Dat melden het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Schildklier Organisatie Nederland (SON) woensdag.

De dosering van 0,025 milligram, die door de meeste mensen gebruikt wordt, zal waarschijnlijk gedurende een half jaar niet beschikbaar zijn. Van tabletten van 0,1 en 0,15 milligram is nog een voorraad tot halverwege dit jaar. Reden van het tekort is verhuizing van de fabriek, waardoor de fabrikant tijdelijk niet kan produceren.

Bijwerkingen

Symptomen van een trage schildklier kunnen opspelen, omdat de vervangende medicatie opnieuw moet worden afgestemd, legt een woordvoerder van het CBG uit. Ook kunnen gebruikers bijwerkingen ondervinden van de nieuwe tabletten, maar dat risico geldt voor alle medicatie, legt NRC-redacteur en zorgspecialist Enzo van Steenbergen uit:

“Het is vervelend voor de patiënten dat ze naar hun dokter moeten voor een ander medicijn. Medisch gezien lijkt de impact mee te vallen, omdat er andere medicatie voorhanden is. Echter: artsen adviseren altijd therapietrouw. Dat betekent: zo min mogelijk verandering in medicijngebruik, en medicijnen moeten geslikt worden op de voorgeschreven dagen of uren. Een verandering van medicijn kan zorgen voor bijwerkingen.”