Stel zelf de State of the Union van je droompresident samen

Obama tijdens zijn laatste State of the Union.
Obama tijdens zijn laatste State of the Union. Foto Evan Vucci / AP

Barack Obama heeft afgelopen nacht in het Congres zijn laatste State of the Union gegeven. Het was een “politiek testament”, schreef NRC-correspondent Guus Valk. Maar Obama’s nalatenschap is groter dan dat. Zijn speeches leven voort in de State of the Union Machine - software die zich het taalgebruik van negen presidenten eigen heeft gemaakt en gebruikers in staat stelt hun eigen State samen te stellen.

De zinnen die de State of the Union Machine maakt zijn nooit letterlijk uitgesproken, maar gegenereerd op basis van woordcombinaties uit eerdere toespraken. Voor dit jaar voorspelde de software de volgende passage, die overigens het Congres niet heeft gehaald:

“Toen mijn grootvader terugkeerde, hebben we mensen die vele jaren afwezig waren geweest in de gelegenheid gesteld verder te studeren. We houden ze in onze basisscholen en middelbare scholen, dus hij verhuisde naar een daklozenopvang en nam al het werk aan dat hij kon krijgen. Mensen voelden zich onzeker.”

Ook op economisch gebied zat de Machine er hier en daar naast:

“Mensen zijn hun baan verloren. Het begrotingstekort is met twee derde afgenomen sinds ik president ben - ik denk met ongeveer 186 vierkante meter. En ik wil naar de universiteit, en ineens werken ze samen als nooit tevoren, en dat zou alle boten kunnen opleveren.”

Wie een meer historische toespraak wil samenstellen, kan naar eigen smaak delen Clinton, vader en zoon Bush, Reagan, Theodore Roosevelt, Lincoln, Jefferson of Washington toevoegen. Maar, waarschuwen de makers, “de presidentiële robot snijdt steeds minder hout naarmate je meer presidenten selecteert”. Of in de woorden van 19 procent George W. Bush en 15 procent Ronald Reagan:

“Drugsgebruik onder jongeren is sinds 2001 met 19 procent afgenomen. We vragen u om daar weer mee verder te gaan, het is tijd voor Amerika.”