Lego krijgt boete voor onder druk zetten winkeliers in Duitsland

Foto Istock

De Deense speelgoedmaker Lego heeft van de Duitse mededingingsautoriteit Bundeskartellamt een boete gekregen van 130.000 euro. Het bedrijf achter de bouwsteentjes krijgt de boete omdat het in 2012 en 2013 speelgoedwinkels verbood om korting te geven op zijn producten. Dat mogen fabrikanten niet zomaar doen.

Volgens het Bundeskartellamt hield Lego lijsten bij van zijn speelgoed, de prijzen en alle bedrijven waar het speelgoed werd verkocht. Die lijsten gebruikte het bedrijf om verkopers op te sporen die de prijzen wilden verlagen, waarna zij vervolgens werden gedreigd met met maatregelen. „In sommige gevallen werden de ondernemers bedreigd met het verminderen van de leverantie van Lego-producten, of helemaal met het stopzetten van leveringen”, zegt de toezichthouder.

In andere gevallen werden inkoopkortingen voor de verkopers afhankelijk gemaakt van de prijzen die zij vervolgens de consumenten berekenden.

In een reactie zei financieel directeur John Goodwin van Lego mee te werken met het onderzoek van het Bundeskartellamt. „We hebben stappen ondernomen om dergelijk gedrag te voorkomen.” Lego is ’s werelds grootste speelgoedfabrikant: het bedrijf ging recentelijk in omzet de Amerikaanse Barbie-fabrikant Mattel en Monopoly-maker Hasbro voorbij. (Reuters)